Totul se întâmplă în procesul în care judecătoarea Domnica Manole cere anularea deciziei Consiliului Superior al Magistraturii prin care Procuraturii Generale i s-a permis iniţierea urmăririi penale pe numele ei. Despre faptul că şedinţa nu va avea loc, Manole şi apărarea sa au fost anunţate de către şeful Secretariatului CSJ chiar pe holul Curţii Supreme de Justiţie. Martori au fost şi reprezentanţii ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chişinău, care monitorizează cazul.

După câteva minute de discuţii, toţi au făcut cale întoarsă. Domnica Manole şi avocaţii ei afirmă că există mai multe abateri procedurale, mai ales că nu a fost anunţată data exactă a următoarei şedinţe.

Mai mult. Domnica Manole, care cere ca de la examinarea dosarului său să fie înlăturaţi mai mulţi judecători controversaţi, printre care Ion Druţă şi Mariana Pitic, crede că la mijloc este vorba de altceva.

La rândul său, şeful Secretariatului Curţii Supreme de Justiţie a declarat că nu comentează acuzaţiile. El a menţionat că următoarea şedinţă ar putea avea loc în octombrie şi că legea a fost respectată.

Între timp, afară, în faţa instituţiei, magistrata Domnica Manole era aşteptată de un grup de susţinători.

Amintim că, în mai, CSM i-a permis Procuraturii Generale să iniţieze urmărirea penală a Domnicăi Manole, după decizia ei de a obliga CEC-ul să organizeze referendumul de modificare a Constituţiei, iniţiat de Platforma Civică Demnitate şi Adevăr şi pentru care au semnat peste 400 de mii de oameni. Hotărârea Consiliului a fost criticată de reprezentanţi ai societăţii civile şi a provocat nedumerirea Delegaţiei Uniunii Europene şi a Ambasadei Statelor Unite la Chişinău.