Cum supraviețuiesc bătrânii din Moldova cu pensii sub limita minimului de existenţă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Valoarea minimului de existenţă în semestrul I al anului a constituit în medie pe lună pentru o persoană 1.813 de lei, fiind în creştere faţă de semestrul I 2015 cu 5,2%, potrivit datelor Biroului Naţional de Statistică.

Valoarea maximă a minimului de existenţă revine populaţiei în vârstă aptă de muncă – 1926 de lei şi, în special, bărbaţilor – 2082 de lei, comparativ cu 1757 de lei în cazul femeilor, în timp ce pentru pensionari, minimul de existenţă a constituit 1523 de lei.

În condițiile în care valoarea medie a pensiei lunare, stabilite la 1 iulie 2016, este de 1278 de lei, pensionarii moldoveni sunt puși în situația să se descurce cum pot, deoarece banii pe care îi primesc de la stat acoperă minimul de existenţă în proporţie de doar 84%.
Min_existenta_sem1_2016_1_

Potrivit datelor BNS, veniturile disponibile lunare ale populaţiei în semestrul I 2016 au constituit, în medie pe o persoană, 2028 de lei şi au depăşit mărimea medie a minimului de existenţă cu 11,8%. Salariul mediu lunar pe economie al unui angajat în această perioadă a însumat 4836 de lei, astfel fiind posibilă acoperirea minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă de 2,5 ori.

Co-raportul dintre salariul mediu lunar şi valoarea medie a minimului de existenţă pentru populaţia în vârstă aptă de muncă diferă în funcţie de activităţile economiei naţionale. Nivelul maxim de acoperire al minimului de existenţă pentru populaţia aptă de muncă a fost atins de salariaţii din sectorul informații si comunicații – de 5,6 ori, iar cel minim – de salariaţii din agricultură, silvicultură și pescuit, al căror salarii acoperă minimul de existenţă în proporţie de 1,5 ori.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...