Forbes: Rusia va continua să slăbească, împreună cu prețul țițeiului

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia își pierde puterea economică, iar odată cu criza globală actuală de supraproducție în domeniul petrol & gaze naturale, care este principalul element al exportului rusesc, a început să piardă și pozițiile pe piața europeană, scrie Forbes.

Conform noilor previziuni ale guvernului rus, în 2017, Rusia se va confrunta cu o creștere slabă, la fel ca în anii precedenți.

„Vom continua să pierdem cota noastră în economia mondială și vom fi tot mai slabi”, spune Kirill Tremasov, șeful Departamentului de Prognoză Macroeconomică al Ministerului Dezvoltării Economice al Rusiei. Potrivit oficialului, în 2017, prețul mediu al petrolului va fi de aproximativ 41 de dolari pe baril, ceea ce are un impact negativ asupra dinamicii PIB-ului, dar, în același timp, menține inflația.

În plus, anul viitor, Ministerul Economiei al Federației Ruse se așteaptă la o creștere economica de 0,7%, iar în anii 2017-2019, rata medie anuală de creștere ar trebui să fie de până la 1,5%, menționează Forbes. „Noi însă avem nevoie de o rată de creștere de cel puțin 3-3,5%”, a adăugat Tremasov.

Potrivit economiștilor din organizația FocusEconomics, care a efectuat sondaje în 38 de bănci majore de investiții și instituții de cercetare din Rusia și Europa de Est, cele mai multe țări din Europa de Est vor atinge nivelul de creștere medie a PIB-ului mondial, dar Rusia nu va reuși acest lucru.

În a doua jumătate a anului 2016, nivelul de producție și investițiile vor scădea, însă cererea consumatorilor poate salva situația, crede Forbes. Începând cu mijlocul anului 2015, salariile reale s-au stabilizat și chiar au început să crească. În 2016, acestea continuă să crească, iar inflația să scadă.

În ceea ce privește exportul de petrol și gaze naturale, în prima jumătate a anului acesta a scăzut cu 32%, iar exporturile de alte bunuri din Rusia cu 17%. Anul trecut, ponderea totală a Rusiei în exporturile mondiale s-a diminuat cu 0,6%, iar principalul client al Rusiei rămâne să fie China, urmată de Kazahstan, Statele Unite și Turcia, potrivit paginaderusia.ro.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...