Noi date de la CEC: În Registrul Alegătorilor au mai apărut câteva sute de persoane

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală precizează că numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor (RSA) la data de 13 septembrie 2016 este de 3.237.072.

Potrivit CEC, din numărul total de alegători incluși în RSA, doar 2.854.557 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripțiile respective.

Diferența cuprinde persoanele fără reședință și cetățenii cu drept de vot domiciliați în unităţile administrativ-teritoriale din stânga Nistrului, aflate provizoriu în afara controlului suveran al autorităţilor constituţionale ale Republicii Moldova.

La data de 22 august 2016 CEC a anunțat că numărul total de alegători înscriși în RSA era de 3.237.032, iar 2.853.802 de cetățeni cu drept de vot sunt atribuiți pe circumscripții.

numrulcetenilorrmconformdatelorbns_6152221

Ex-vicepreşedintele Comisiei Electorale Centrale, Ştefan Urâtu, a criticat în repetate rânduri datele prezentate de CEC, afirmând că numărul alegătorilor de pe listele electorale este mai mare decât numărul populaţiei Republicii Moldova.

Mai mult, Urâtu a declarat că Registrul de Stat al Populaţiei, în baza datelor căruia a fost creat Registrul de Stat al Alegătorilor, conţine mai multe categorii de erori ce conduc la majorarea cifrei alegătorilor şi, în consecinţă, la fraudarea alegerilor. Astfel, nu sunt excluse persoanele căsătorite care şi-au schimbat numele, acestea figurează cu nume vechi şi noi, există cazuri în care nu sunt excluse persoanele decedate, divorţate. În unele cazuri, numele se repetă cu erori de litere, cu „c” şi „k”, cu „î” din „i” şi „î” din „a”.

Reprezentanții CEC au respins acuzațiile.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...