În R. Moldova, rinocerii au ocupat instituţiile guvernamentale, au pus mâna pe puterea de stat, dar şi pe opoziţia parlamentară. În timp ce oamenii simpli caută explicaţii privind prăbuşirea leului, iese în faţă un rinocer şi le spune: „Păi bine, dar cine e de vină? Consumaţi prea mult! E vina voastră!”

Vă mai aduceţi aminte de un alt rinocer care i-a închis gura unei mame care se plângea că nu are bani să-i cumpere copilului pamperşi? „Mai spală pelincuţe, dragă, pelincuţe!”

Rinocerii nu au cum să ne înţeleagă, fiindcă fac parte dintr-un alt regn. Să fie clar pentru toată lumea. Şi să încetăm să ne plângem. Rinocerii au dreptate – noi suntem de vină. Să vă explic de ce. Să luăm, bunăoară, actuala situaţie cu moneda naţională care s-a prăbuşit, preţurile au explodat, iar nivelul de sărăcie produce efectul exploziei unei bombe atomice. Şi ca să înţelegem cu toţii cum se întâmplă lucrurile, am să vă istorisesc o întâmplare simplă.

În luna mai 2009, dar şi în vara lui 2011, cetăţeanul Plahotniuc Vladimir a furat de la oamenii de afaceri Victor Ţopa şi Viorel Ţopa acţiunile pe care aceştia le deţineau la Banca de Economii, Victoriabank şi ASITO. „Ei şi?”, mă veţi întreba. Ce avem noi cu treburile lor? La fel a reacţionat un alt rinocer, Mihai Ghimpu, pe atunci şi preşedinte al republicii, chipurile. Când am încercat să-i explic pericolele care pot apărea, mi-a tăiat-o scurt: „Astea sunt razborcile lor!” Oare? Chiar să fie vorba de nişte reglări de conturi?Aşteptaţi un pic şi veţi vedea cum un fapt, în aparenţă, de natură privată poate distruge o ţară întreagă.

Aşadar, aceste acţiuni furate sunt vândute în decembrie 2011 cetăţeanului Platon contra sumei de 85 de milioane de USD. Şmecheria însă e simplă – cu ajutorul BNM, al justiţiei şi al managementului, lui Platon i-a fost restricţionat accesul la aceste instituţii financiar-bancare.

Înţelegând ca a fost tras în piept, Platon vinde Victoriabank mai departe cetăţeanului Shor Ilan. În felul acesta, cetăţeanul Plahotniuc Vladimir redevine posesorul real al Victoriabank. Shor însă nu are bani ca să se achite cu Platon şi atunci el îi ia de la Banca de Economii. Dar rinocerii nu se opresc aici. Ca să astupe gaura de la Banca de Economii, cetăţeanul Drăguţan Dorin ia un miliard de euro din rezerva valutară a statului şi i le dă lui Shor ca să acopere hăul.

Când din echilibrul fragil al masei monetare se extrage o sută de euro, convenţional vorbind, asta se resimte imediat. Când este extras un miliard de euro, se produce o catastrofă. Prăbuşirea leului, sărăcirea imediată a populaţiei. Şi, pe deasupra, rinocerii ne spun că tot noi suntem de vină fiindcă anume noi consumăm prea mult. Ce spuneţi de această întâmplare simplă? Toate astea puteau să nu se întâmple dacă am fi avut un stat cu justiţie funcţională, dacă am fi avut un stat condus de politicieni incoruptibili şi nu de rinoceri. 

Multe din toate astea ar fi putut să fie evitate dacă domnul Iurie Leancă ar fi intervenit energic şi la timp. Riscând să-şi spargă capul, e adevărat, dar evitând dezastrul în care ne aflăm.

Val Butnaru

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.