Acum este inclus în programul primelor Jocuri Europene de la Baku 2015 şi eventual această expunere ar putea ajuta la obţinerea unui loc în programul olimpic.

În cadrul Programului de la Baku 2015 vor fi sporturi vechi, sporturi noi, noi versiuni ale sporturilor vechi şi, în cazul gimnasticii, un program combinând atât discipline existente cât şi inovatoare.

Însă există un sport cu siguranţă non-olimpic, dar la fel de popular, care este confirmat în program, şi acesta este karate. În ciuda faptului că a eşuat cu trei încercări consecutive de a fi adăugat în programul Jocurilor Olimpice în 2005, 2009 şi cel mai recent, în 2013 - când lupta liberă şi-a păstrat în cele din urmă locul său în program în ciuda faptului că a fost iniţial recomandat pentru excludere după RIO 2016 de către Biroul Executiv al  Comitetului Internaţional Olimpic   -  karate este în creştere şi pregătit pentru o altă încercare în viitor.

Pe lângă apariţia la Jocurile Asiatice din Incheon şi Jocurile Panamericane din Toronto în anul viitor, prezenţa la Jocurile Europene inaugurale este un pas major de a ridica nivelul karateului.

"Baku va fi foarte, foarte important pentru noi", a declarat Antonio Espinos, preşedinte al Federaţiei Europene de Karate şi Federaţiei Mondiale de Karate. "Vor exista oportunităţi pentru o mai mare vizibilitate şi prestigiu".

Vor fi unii care citind acest lucru se vor întreba fără îndoială: "Avem nevoie de o altă artă marţială într-un program multi-sportiv?" Karate pretinde a avea un sistem de punctaj  simplu de înţeles şi un stil de luptă agresiv, şi, în acelaşi timp, ”distractiv”. Ca urmare, popularitatea sa este în continuă creştere în rândul tinerilor din întreaga lume, ceea ce corespunde spiritului Mişcării Olimpice.

De când a fost formată în 1990, WKF a crescut pentru a reprezenta acum mai mult de 180 de federaţii naţionale şi 10 milioane de membri în întreaga lume. Deşi acest sport a fost introdus în Europa, abia în anii 1950 şi 1960, când maeştrii japonezi au început să transmită cunoştinţele pe bătrânul continent, Europa este acum printre cele mai puternice centre. La cel mai recent Campionat Mondial, ce a avut loc la Paris în 2012, cele 16 evenimente au produs câştigători de pe patru continente diferite, şi medalii de pe cinci.

Gazda naţiune Franţa a ajuns în partea de sus a tabelului de medalii, în timp ce Italia, Turcia, Spania şi Azerbaidjan la fel s-au clasat în topul celor 10 ţări.

În Baku, programul va consta din doisprezece evenimente pentru bărbaţi şi femei, cu un total de 96 de participanţi. Cinci dintre acestea vor consta din diferite categorii de greutate la kumite, variind de la sub 60 kg la peste 84 kg pentru bărbaţi, şi de sub 50 kg la mai mult de 68 kg pentru femei. Literalmente tradus ca "întâlnirea de mâini", kumite este format din lupte cu durata între două şi patru minute, unde concurenţii primesc puncte pentru una din cele trei tipuri de lovituri: Ippon, waza-ari şi Yuko.

Ultimele două evenimente, între timp, vor fi kata bărbaţi şi femei. Aceasta constă într-o secvenţă formalizat de mişcări care reprezintă diferite poziţii ofensive şi defensive bazate pe aplicaţii de luptă idealizate.

Concurenţii obţin puncte din partea arbitrilor pe baza a patru criterii: conformitatea, performanţa tehnică, prestaţia atletică si dificultate tehnică.

Competiţia de karate de la Baku 2015 va avea loc în interiorul Sălii de Cristal, în primul week-end al Jocurilor, 13 şi 14 iunie, oferind o oportunitate acestui sport ”să strălucească” printre primele.

Campionatul European de anul viitor, care se desfăşoară la Istanbul între 19-22 martie, va acţiona ca singurul eveniment de calificare, deşi naţiunea gazdă Azerbaidjan va primi automat un loc  în fiecare din cele 12 evenimente.

Se speră că Karate la Jocurile Europene Baku 2015 va crea o atmosferă similară cu cea observată la Campionatul Mondial 2012 în Franţa, unde o mulţime 16 000 de spectatori s-au adunat în Palais Omnisports de Paris-Bercy să se bucure de acţiune.