Din ura  şi setea nepotolită a lui Plahtotniuc pentru bani şi averi nemuncite nu se află aici, printre noi. La ceas omenesc, într-o ţară liberă, neocupată de ruşi, Filat, Voronin şi Plahotniuc, am fi stat astăzi, cu siguranţă la o cafea. Am fi vorbit despre viaţă, despre familii, despre viitorul nostru personal.
Astăzi e ziua de naştere a lui Viorel pe care l-am văzut doar în treacăt, de câteva ori. Îl cunosc, însă pe fratele său şi, cel mai mult, pe tatăl lui Viorel, care a ridicat în picioare intelectualitatea Basarabiei. În timpuri de cruntă represiune, Tudor Ţopa a susţinut colectivul redacţiei Moldova Suverană, pe care-l conducea, în greva GENERALĂ pentru declararea limbii române  de stat şi introducerea grafiei latine. 

Acesta a fost începutul şi mă bucur ca, la fel ca şi toţi jurnaliştii de la Casa Presei, adunaţi în sala de şedinţe a MS i-am determinat să dea înapoi. 
Viorel e ca şi tatăl său. Luptă şi speră. E mereu acasă, chiar dacă Plahotniuc şi justiţia lui  l-a alungat din ţară. E un exemplu viu că PATRIA NOASTRĂ E ACOLO UNDE NE SUNT PĂRINŢII, BUNEII, STRĂBUNEII, CĂ AVEM O SFÂNTĂ DATORIE DE A O FACE SĂ ÎNFLOREASCĂ.

Sunt mândru că,  Tudor Ţopa, fiul căruia, Viorel, împlineşte astăzi 49 de ani are înţelegerea perfectă a acestui adevăr şi că, are urmaşi care ştiu că patria e una ca şi mama. Pentru libertatea şi zâmbetul lor, ca şi pentru cel al copiilor suntem puşi în situaţia de a lupta astăzi. E greu. E imposibil uneori. Ne hărţuiesc, ne târâie prin instanţe, falsifică dosare. Aceştia sunt binefăcătorii noştri de astăzi cu ifose de europeni. E mai aproape ca niciodată ora la care vom rupe cătuşele. Lui Viorel Ţopa, îi revine un merit aparte în această victorie multaşteptată ca o îmbrăţişare de frate.

Să vă trăiască băiatul, dle Tudor Ţopa! La Mulţi Ani, Viorel!

Sursa: cuget-liber.md