La unele case de schimb valutar, un euro era cumpărat astăzi chiar şi cu 17 lei şi 23 de bani. De teama că mâine cursul va fi şi mai mic, mulţi moldoveni s-au grăbit să-şi vândă valuta, după ce ieri au încercat să facă la fel, dar în zadar, întrucât nicăieri nu erau lei. Povestea s-a repetat însă.

Potrivit BNM, situaţia a fost generată de faptul că, la începutul săptămânii, oamenii s-au grăbit să cumpere valută. Iar odată cu devalorizarea dolarului şi a monedei europene încearcă să schimbe totul în lei. Asistăm la speculaţii de pe urma cărora cineva a câştigat sume impresionante, spun unii experţi economici.

„Indiscutabil, este vorba de efectul speculativ. Pentru că aşa mari oscilaţii valutare în decurs de o săptămână nu pot fi explicate decât prin prezenţa acestui factor speculativ. Iar din acesta cineva a câştigat venituri fabuloase. Această apreciere subită a leului se datorează unor măsuri administrative luate de Banca Naţională, care a limitat posibilitatea caselor de schimb valutar de a vinde leii la anumite plafoane”, afirmă expertul economic Stas Madan.

„Într-o perioadă scurtă de timp, oferta de valută a fost foarte limitată. Acest lucru a creat o anumită senzaţie de panică, vedeam conform cotaţiilor BNM că moneda europeană pierdea foarte mult din valoare. BNM nu intervenea şi a lăsat leul să se prăbuşească”, spune un alt expert economic, Viorel Gârbu.

Menţionăm că, de la începutul acestui an, leul s-a depreciat cu 20 la sută faţă de dolar şi cu 15 la sută faţă de euro. Pentru luni, BNM a stabilit un curs oficial de 21 de lei şi 99 de bani pentru un euro, cu un leu mai puţin decât astăzi. Dolarul a fost cotat la 19 lei şi 43 de bani, cu 75 de bani mai puţin.