Scandalul „pomenilor electorale” a izbucnit în noiembrie, anul trecut, când în România s-a desfăşurat primul tur al alegerilor prezidenţiale. Atunci, mai mulţi moldoveni cu dublă cetăţenie din Nisporeni au declarat pentru că funcţionari din cadrul Primăriei le-au dat bani şi cadouri în schimbul votului pentru candidatul Victor Ponta. Totul s-ar fi întâmplat în incinta Oficiului Stării Civile din oraş.

Anterior, primarul localităţii, Ion Gangan, a negat pentru ZdG implicarea sa în aceste acţiuni. Potrivit sursei citate, unii martori le-au spus jurnaliştilor că în coruperea alegătorilor a fost implicat şi Vasile Bâtcă, fostul preşedinte al raionului Nisporeni, în prezent - ministrul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor. Bâtcă neagă însă acuzaţiile.

„Eu bârfele nu le comentez, în primul rând. În al doilea rând, dacă îmi arătaţi o persoană care a primit din mâna mea pomeni electorale la scrutinul prezidenţial din România pentru susţinerea lui Victor Ponta, eu sunt gata să-mi dau demisia. Eu nu m-am ocupat cu aşa ceva”, afirmă acesta.

Între timp, potrivit „Ziarului de Gardă”, oamenii legii din Nisporeni, în vizorul cărora a ajuns acest caz, au decis să nu pornească un dosar penal invocând faptul că „legislaţia Republicii Moldova nu prevede reglementarea scrutinului Prezidenţial, la noi preşedintele fiind ales de Parlament”.

Alegătorii din Nisporeni au fost momiţi cu daruri electorale şi în turul doi al alegerilor prezidenţiale din România, fapt surprins într-un reportaj realizat de Jurnal TV. Atunci, oamenii spuneau că banii şi ceasurile au fost oferite de reprezentanţi ai Partidului Democrat din Moldova, care a negat însă informaţia. Şi de această dată, cazul a ajuns în vizorul oamenilor legii, iar verdictul este unul similar.

Precizăm că în ciuda acestor „pomeni electorale” Victor Ponta a pierdut alegerile în Republica Moldova, cele mai multe voturi fiind acumulate de Klaus Iohannis.