Linkuri accesibilitate

Gheorghe Cojocaru: „Cine depune primul listele cu semnăturile cetățenilor are avantajul primului sosit”


Punct de vedere săptămânal în dialog: astăzi despre o anumită grabă electorală a Partidului Democrat

Gheorghe Cojocaru: „Surpriza surprizelor în debutul acestei campanii electorale este „opera” Partidului Democrat care, în doar 24 de ore de la depunerea cererii de înregistrare a candidatului său Marian Lupu la funcția de șef al statului, a și prezentat Comisiei Electorale Centrale peste 25.000 de semnături în sprijinul lui. Contestările și acuzațiile de practici vicioase în adresa democraților nu s-au lăsat așteptate.”

Europa Liberă: De ce atâta viteză la prezentarea listelor?

Gheorghe Cojocaru: „Cine depune primul listele cu semnăturile cetățenilor are avantajul primului sosit, adică, în lipsa listelor concurenților, are din start cele mai mari șanse de a fi înregistrat, practic, în mod automat. Apoi, locul din fruntea „plutonului” este cel mai vizibil și mai ușor de reținut din perspectiva captării simpatiilor electorale.”

Europa Liberă: Oricum ar fi, nu locul pe buletin este cel care aduce victoria în alegeri.

Gheorghe Cojocaru: „Așa este, însă această mișcare a Partidului Democrat sugerează că democrații, care reprezintă astăzi pivotul guvernării, sunt deciși să nu comită erori tactice și să-și asume inițiativa în lupta cu adversarii politici, tinzând să-i surprindă unde se așteaptă cel mai puțin. Rapiditatea cu care se mișcă democrații trebui citită și ca un mesaj prin care Partidul Democrat arată că este hotărât să îmbrace maioul de lider al „plutonului” și să încheie competiția din această postură.”

Europa Liberă: Toată lumea spune că în jurul Partidului Democrat gravitează și niște independenți. Ce vă spune acest lucru?

Gheorghe Cojocaru: „Despre același lucru, și anume despre faptul că democrații au pus la punct o tactică care să le asigure succesul. După cum se poate presupune, eventualii independenții pro-democrați înscriși în cursă vor bate în aceleași ținte și vor apăra aceleași poziții pe care le împărtășește candidatul Partidului Democrat, pentru a-i face acestuia viața mai ușoară în dezbaterile publice cu oponenții.”

Europa Liberă: Liderul comuniștilor, Vladimir Voronin, anunță boicotarea alegerilor. Îl avantajează sau îl dezavantajează pe candidatul democraților această manevră a PCRM?

Gheorghe Cojocaru: „În lipsa unor date sociologice care să arate impactul apelului la boicot, această mișcare a comuniștilor lui Vladimir Voronin, mai curând, îi avantajează pe ei înșiși, oferindu-le posibilitatea de a-și păstra fața curată într-o bătălie extrem de grea și de a aștepta în liniște rezultatele acestor alegeri. Între cei doi „trădători”, după cum îi numește el însuși pe Igor Dodon și pe Marian Lupu, Voronin, ajuns la cote minime de popularitate, își poate permite să-și ia un time out, fără a avea însă și certitudinea că gestul său va fi urmat și de puținii fideli care i-au rămas.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG