Alexis Tsipras: UE trece printr-o criză profundă și trebuie să tragem semnalul de alarmă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Europa trăiește o criză profundă, ea este ca un somnambul care merge către faleză”, a avertizat premierul grec Alexis Tsipras, într-un interviu publicat joi de cotidianul francez Le Monde, sintetizat de agenția EFE.

Evocând „criza refugiaților, criza de securitate și terorismul, precum și criza economică”, șeful executivului grec consideră că a sosit momentul să fie tras „semnalul de alarmă”.

Politicianul de stânga a cerut din nou relaxarea austerității, ca modalitate de combatere a șomajului și de susținere a creșterii economice. „Nu constatăm generozitatea necesară din partea partenerilor noștri” europeni, a spus Tsipras, estimând totodată că „dacă nu vom acorda prioritate ocupării forței de muncă, Europa va fi amenințată de descompunere, cu alte referendumuri de respingere a Uniunii Europene și guverne antieuropene în interiorul Uniunii”.

„Ar fi o eroare gravă dacă vom merge mai departe ca și când nu s-ar fi întâmplat nimic după „Brexit”, a indicat premierul grec.

„Astăzi avem un Nord (al UE n.red) care acumulează excedente și un Sud care înregistrează mari deficite. Nu poate exista convergență europeană atunci când există asemenea disparități”, consideră Tsipras, care va găzdui vineri un summit al statelor din sudul Uniunii Europene. El a insistat că obiectivul acestei reuniuni nu este să creeze o nouă diviziune între Nord și Sud, ci să favorizeze „o abordare comună în favoarea țărilor de la periferia UE și din zona Mediteranei, care sunt cele mai afectate de criză”.

El a acuzat totodată Germania că „se comportă ca o bancă de economii cu excedente bugetare excesive” și a cerut din nou încă o reducere a datoriei Greciei. „Dacă ei (europenii n.red) refuză să avanseze pe acest dosar, pentru țara mea va fi greu să revină pe creștere economică”, a susținut premierul grec.

Insistând asupra rolului Germaniei în UE, Tsipras a estimat că „trebuie să decidem toți dacă suntem o Uniune Europeană sau o Europă germană”. În opinia sa „ar fi de preferat o Germanie europeană, puternică și democratică decât o Europă germană”.

Cât despre criza refugiaților, Tsipras a cerut statelor Uniunii Europene să „dea dovadă de solidaritate și să împartă sarcina” primirii zecilor de mii de refugiați prin aplicarea cotele obligatorii. „Este inadmisibil ca din cele 33.000 de relocări de refugiați prevăzute pentru anul 2016, să fie realizate efectiv numai 3.000”, consideră șeful executivului grec.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...