Din Comisie mai fac parte deputatul PCRM Anatolie Zagorodnîi, deputatul PLDM Ştefan Creangă, deputatul PD Sergiu Sîrbu, Igor Dodon şi Vladimir Golovatiuc de la PSRM, dar şi deputatul PL Iurie Chirinciuc.
 
Totodată, fracţiunea socialiştilor a propus ca din Comisie să facă parte cu titlu de observator societatea civilă, iar liberalii au sugerat ca întreaga activitate să fie monitorizată de un procuror european sau cel puţin de unul din România, de la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
 
„Regulamentul menţionează că membri ai Comisiei sunt doar deputaţi”, a replicat preşedintele Parlamentului, Andrian Candu.
 
Comisia de Anchetă urmează să prezinte legislativului, în termen de 60 de zile, raportul cu privire la situaţia de pe piaţa financiară şi valutară.
 
În perioada noiembrie-decembrie 2014, rezervele valutare oficiale s-au redus cu aproape 500 de milioane de dolari. Totodată, s-a produs cea mai pronunţată depreciere a leului în raport cu principalele valute.
 
Deprecierea artificială a monedei naţionale a avut loc cu acordul şi implicarea directă a conducerii Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Inerţia BNM în privinţa cursului valutar a dus la majorarea preţurilor pentru mărfurile de primă necesitate, în primul rând ale produselor alimentare şi ale medicamentelor.
 
În nota informativă a proiectului de lege privind aprobarea respectivei comisii se menţionează că la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank este atestată o situaţie dificilă, iar mai mulţi deponenţi din aceste bănci au dificultăţi la ridicarea banilor. Situaţia din această sferă ameninţă printr-o pierdere masivă a depozitelor pentru sute de mii de cetăţeni moldoveni, ceea ce poate genera o explozie socială de amploare.