Maica Tereza, călugăriţa care a primit Premiul Nobel pentru pace, va fi canonizată astăzi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Maica Tereza va fi canonizată duminică, 4 septembrie, de către Papa Francisc în cadrul unei ceremonii la Vatican. Maica Tereza a fost beatificată în 2003 de marele său susţinător, Papa Ioan Paul al II-lea, iar acum va fi declarată sfântă.

Papa Francisc oficiază slujba la care vor veni 12 șefi de state și de guverne cărora încă nu li s-a dat numele în presa internațională.

Scriitorul Dan Ciachir a povestit că Maica Tereza s-a autonumit „creion în mâna lui Dumnezeu”, creionul fiind cel mai umil instrument de scris.

Maica Tereza a fost distinsă, în 1979, cu Premiul Nobel pentru Pace, pentru o viață închinată semenilor din lumea întreagă. Ceremonia de decernare a avut loc la 10 decembrie 1979, iar Maica Tereza a primit premiul „Spre slava lui Dumnezeu și în numele celor săraci”. La acel moment, Maica Tereza a refuzat masa aferentă spunând că decât să facă acea recepție, mai bine bine hrănește 2.000 de săraci, motiv pentru care s-a făcut prânz creștin.

Maica Tereza s-a dedicat în întregime semenilor săi, îngrijind copii sau alinând suferințe, a deschis o școală în aer liber și o casă pentru cei fără adăpost și a convins autoritățile locale să facă donații pentru această cauză, potrivit DCNews.

Prin eforturile Maicii Tereza, milioane de bolnavi și muribunzi au primit adăpost și au fost tratați în dispensare mobile sau în clinici specializate și sute de mii de copii abandonați au fost îngrijiți și dați spre adopție.

Maica Tereza s-a împotrivit în mod clar avortului și legalizării divorțurilor. În anul 1994, în cadrul unei conferințe la Washington, a declarat: „Nu ucideți copilașii! Le rog pe toate mamele din lume: Dacă nu doriți un copil, dați-mi-l mie… Eu îl doresc! Așa am adoptat peste 3.000 de copii în Calcutta”.

Cu toate că a săvârșit un număr incomensurabil de acte de caritate și a marcat viețile a milioane de oameni, ea se caracteriza simplu: „După sânge, sunt albaneză. După cetățenie — indiană. După credință, sunt călugăriță catolică. După chemare, aparțin lumii. Iar în ceea ce privește inima mea, aparțin în întregime Inimii lui Hristos”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...