Cătălin Josan: „Tactica guvernanţilor noştri e următoarea – cum îi critici, cum rămâi pe drumuri”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Cătălin Josan este interpretul care a fost eliminat din lista artiștilor care au evoluat la concertul din Piața Marii Adunări Naționale de sarbătoarea „Limba Noastră cea Română”. El crede că totul s-a întâmplat după ce Pasha Parfeni a urcat pe scenă la concertul de Ziua Independenței cu un tricou ce purta mesajul #NuPlaha, adresat oligarhului Vladimir Plahotniuc.

„Nu cred că e vorba doar de cazul meu. E cazul şi al oamenilor care au stat după gard pe 27 august, într-o ceremonie care ar fi trebuit să fie pentru toată lumea. Dar s-a transformat într-un spectacol privat, numai pentru nişte VIP-uri, oameni care aveau invitaţii, şi restul trebuiau să fie doar spectatori care să vadă printre garduri. Cam aceasta mi s-a întâmplat şi mie, pentru că şi eu am rămas cumva după gard, printr-un gest pe care eu nu pot să mi-l explic. Și am rămas foarte surprins de decizia celor care au organizat concertul de pe 31 august, de a mă exclude din lista artiştilor care era prestabilită pentru tradiţionalul concert de pe Piaţa Marii Adunări Naţionale”, a declarat Josan într-un interviu pentru Europa Liberă.

Direcţia Cultură a municipiului Chişinău spune că Josan ar fi ignorat repetiţia generală pentru concert, astfel a fost eliminat din concert. Interpretul este de părere însă că nu acesta este motivul.

„Cine se scuză – se acuză. Cred că oamenii pot să-şi dea seama fără ca cineva să găsească neapărat un motiv ca să nu mă primească la un concert sau să încerce să-mi închidă gura. E un motiv stupid. Puteau să organizeze ceva mai clar sau măcar să coincidă argumentele care au fost aduse. Sunt chestii care nu se sincronizează. Reprezentanţilor Direcţiei Cultură Chişinău pot să le aduc destule argumente care nu au nicio legătură cu această motivaţie stupidă”, a mai spus interpretul.

Cătălin Josan este de părere că tactica guvernanţilor noştri e următoarea: „cum îi critici, cum rămâi pe drumuri”.

„Îmi dau seama că nu toţi pot să vorbească. Unii depind de un post de muncă care are legătură cu statul, alţii care lucrează în spitale şi nu primesc după aceasta medicamente sau tot felul de ustensile, alţii care lucrează în domeniul învăţământului îşi dau seama că e unica lor sursă de pâine. Or, tactica guvernanţilor noştri e următoarea, şi s-a văzut: cum îi critici, cum rămâi pe drumuri. Oamenii trebuie să aibă curaj şi trebuie susţinuţi toţi acei care vor să vorbească liber, pentru că suntem într-o ţară liberă, de aceasta avem Limba Noastră cea Română, sărbătoare naţională pe 31 august, care a fost readusă în 1989. Deci, părinţii noştri, dacă au putut, cred că putem şi noi liber să dăm un exemplu pentru cei mai mici”, a mai spus Cătălin Josan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...