Proiectul de Declarație a Senatului de la București privind afirmațiile ambasadorului James Pettit, transmis Comisiei de politică externă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Biroul permanent al Senatului de la București a decis, joi, să trimită Comisiei pentru politică externă proiectul de Declarație pe care președintele Camerei Superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, a transmis-o senatorilor spre informare în urma afirmațiilor ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit.

Vicepreședintele liberal al Senatului, Teodor Atanasiu, a subliniat faptul că, în opinia sa, membrii Comisiei pentru politică externă nu vor agrea textul Declarației propuse, întrucât, dacă Senatul dorește să ia atitudine, documentul ar trebui să fie mai „serios”.

„Declarația propusă de președintele Senatului a fost trimisă la Comisia de politică externă, iar PNL are o poziție extrem de clară pe care a avut-o de fiecare dată. Deși ambasadorul american a greșit, cred că declarația unui Parlament, a unui Senat al României trebuie să fie mult mai amplă și cuprinzătoare decât o simplă sancțiune a greșelii unui om. (…) Cred că membrii Comisiei de politică externă nu vor putea fi de acord cu textul de Declarație pe care o propune Călin Popescu-Tăriceanu, iar dacă vrem să facem o Declarație a Senatului sau a Parlamentului trebuie să fie una mult mai serioasă (…), nu să fie o declarație revanșardă împotriva cuiva”, a declarat Atanasiu, la finalul ședinței conducerii Senatului.

Acesta a subliniat că textul Declarației Senatului ar trebui, totodată, „să arate calea de urmat” pentru România și Republic Moldova, „și asta înseamnă un drum european și euro-atlantic”.

„Declarația propusă este pur și simplu o ceartă cu unul dintre ambasadorii americani dintr-o țară vecină, deci nu răspunde la ceea ce își dorește poporul român. Nu ăsta este rolul Senatului României — să se certe cu unul sau cu altul care fac declarații. Senatul României, dacă vrea să aibă un aport la unificarea Moldovei cu România, trebuie să arate care este calea de urmat pentru a ajunge la acest obiectiv. (…) Ar trebui să se refere la idealul de veacuri al românilor de a fi împreună și, pentru asta, trebuie să fie arătat și drumul pe care R. Moldova trebuie să îl urmeze pentru a ajunge alături de România și asta înseamnă un drum european și euro-atlantic”, a mai spus Atanasiu.

Președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a trimis, miercuri, spre informarea senatorilor, un text de Declarație prin care Senatul României ar respinge „fără echivoc, ca neavenite” declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, indiferent dacă acestea reprezintă o opinie personală sau poziția oficială a Guvernului sau Senatului SUA.

Prin Declarația amintită, Senatul ar aștepta și un răspuns lămuritor din partea autorităților americane în legătură cu afirmațiile lui James Pettit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...