Politica şi sportul, cele mai folosite subiecte în mailuri periculoase

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un studiu de securitate cibernetică arată că infractorii cibernetici au folosit, în trimestrul doi din 2016, subiecte precum politica şi sportul pentru spam şi phishing prin mail. Conform analizei Kaspersky Lab, nivelul mediu de mailuri de tip spam a ajuns la 57,3% din traficul total. Cifra reprezintă o creştere cu patru puncte procentuale, comparativ cu perioada similară din 2015, şi cu un punct, faţă de trimestrul anterior.

Pe parcursul acestei perioade, subiectele politice au fost printre cele mai interesante pentru autorii de mesaje spam. Alegerile din SUA, care urmează să aibă loc, şi candidaţii înscrişi le-au dat escrocilor o bună ocazie de a se adresa utilizatorilor. Alte subiecte populare ale acestui trimestru au fost Jocurile Olimpice din Brazilia, de care au profitat atât autorii de mesaje spam, cât şi de phishing, pentru a câştiga bani.

Donald Trump a fost unul dintre principalele subiecte pentru majoritatea mailurilor spam care au legătură cu politica. În aceste mailuri, autorii le-au spus celor vizaţi despre metodele unice ale lui Donald Trump de a face bani şi i-au invitat să procedeze la fel. Pentru a afla mai multe informaţii, utilizatorii erau invitaţi să dea click pe link-ul din mail. Link-ul ducea la un fals portal de ştiri, cu un articol pe această temă. Pentru a începe să facă şi ei bani, utilizatorii trebuiau să-şi completeze datele personale într-un formular online de pe site-ul respectiv. Utilizatorul nu câştiga niciun ban, desigur, în schimb infractorii cibernetici îi obţineau datele personale.

Sistemul antiphishing a fost activat de 32.363.492 de ori pe computerele utilizatorilor Kaspersky Lab. În T2 2015, sistemul s-a activat de 30.807.071 ori, ceea ce reprezintă o creştere cu aproape 5%. Cel mai mare procentaj de utilizatori afectaţi de atacurile de phishing a fost în China (20,22%), urmată de Brazilia (18,63%) şi Algeria. Numărul de utilizatori afectaţi în T2 2015 a fost mai mic, iar primele trei ţări au fost atunci: Brazilia (9,74%), India (8,3%) şi China (7,23%). Cifrele s-au dublat comparativ cu acelaşi trimestru din 2015.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...