Maia Sandu: CEC a tergiversat până în ultima clipă stabilirea regulilor de joc pentru campania electorală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Comisia Electorală Centrală (CEC) a tergiversat până în ultima clipă stabilirea regulilor de joc pentru această campanie electorală. De această părere este liderul Partidului Acțiune și Solidaritate Maia Sandu.

„Adoptate cu câteva zile în urmă, fără dezbateri publice, actele normative aferente procedurii de alegere a Președintelui nu au fost încă publicate în Monitorul Oficial, iar perioada electorală începe mâine, 31 august. Despre ce fel de transparență și corectitudine poate fi vorba?”, spune Maia Sandu.

Aceasta se mai întreabă „cum poate o instituție care nu respectă Codul electoral să vegheze la respectarea acestuia de către partidele politice?”. „Zilele acestea discutăm cu pasiune despre cât de multă democrație am reușit să construim în 25 de ani. Dreptul la vot este, probabil, cel mai mare, dacă nu și singurul câștig în toți acești ani. Doar că acum ei sunt gata să ne fure și acest drept”, a scris Sandu pe o rețea de socializare.

Potrivit ei, de mai bine de o lună, PAS încearcă să afle fără succes de la CEC dacă s-a încălcat sau nu Regulamentul de finanțare a partidelor atunci când PD, PCRM, PL şi PN au admis încasări în numerar a sumelor ce depășesc limita de 5050 de lei. În acest context, Maia Sandu susține că finanțarea netransparentă și ilegală a partidelor reprezintă un instrument major de fraudare a alegerilor.

Potrivit liderului PAS, controversat este și răspunsul CEC la multitudinea de întrebări apărute după publicarea cifrelor cu privire la numărul cetățenilor cu drept de vot și al celor înscriși în listele electorale. „Concluzia mea este că cei de la CEC au pierdut simțul realității. Ei nu știu ce e cu aceste cifre și nici nu-i interesează”, a conchis Sandu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...