Vadim Pistrinciuc: Din păcate James Pettit a spus adevărul. Moldova nu este România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vicepreședinte al PLDM Vadim Pistrinciuc a venit cu o reacție după declarațiile ambasadorului SUA la Chișinău, James Pettit, potrivit cărora Republica Moldova nu este România, ci trebuie să rămână un stat suveran și independent.

Acesta afimră că „din păcate ambasadorul are dreptate”, deoarece „România are deja altă cale, are tratate și acorduri, iar Moldova are cetățeni care nu se simt români”.

„Din păcate dumnealui a spus adevărul: Moldova nu este România, acum, România are obligații, acorduri, uniuni, Moldova are cetățeni (peste jumătate) care din păcate nu doar că nu se simt români, dar chiar se tem de asta. Nimeni nu ne interzice să ne identificăm români, la fel nimeni nu ne interzice să convingem pe cei ”debusolați” să se considere așa, nimeni nu interzice să promovăm civilizat un discurs identitar autentic, care să ajungă în egală măsură la moldoveni, ucraineni, ruși, găgăuzi etc. Până una alta trebuie să acceptăm, Moldova nu este România, nu doar din cauza dreptului internațional, al simbolicii etc., sunt atâtea lucruri rușinoase aici la noi care fac ca Moldova să nu fie România. Hai să ne enervăm pe ele”, spune Pistrinciuc.

„Dar ce ar fi dacă s-ar enerva toți pe lucrurile reale care ne fac diferiți de România? Ce ar fi ca fiecare nervos s-ar apuca să convingă măcar câte doi din cei jumătate din cetățenii Republicii Moldova care se visează la Est? Ce ar fi dacă fiecare enervat ar merge în câte o comunitate de ucraineni, ruși, găgăuzi și ar sta câteva zile să informeze, dezbată în aceste comunități identitatea și adevărul istoric? Din păcate lucrurile care despart Moldova de România sunt aici, pe loc: majoritatea cetățenilor debusolați, o altă jumătate se uită în stepele est-ului stors de războaie, avem vorbitori de limbă ”moldovenească” în majoritatea ”pro-europeană” și ”pro-română”, nici o instituție de stat funcțională după 25 de ani de scremete, democrație care alunecă în beznă, corupție și jale șu multă migrație. Eu unul nu văd un înțeles al lecției identitare în cuvintele foarte diplomate de altfel ale E.S. Ambasadorului Pettit”, se mai arată în mesajul vicepreședintelui PLDM Vadim Pistrinciuc.

Pettit declarase anterior că Unirea Republicii Moldova cu România pentru ca țara noastră să fie integrată în Uniunea Europeană nu este o alegere practică şi nu va îmbunătăţii situaţia românilor de aici.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...