Informaţia a fost oferită pentru Jurnal.md de către şefa Serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Ana Taban.

Concetăţenii noştri se aflau într-o vizită turistică în Nepal. În timpul cutremurului, aceştia erau chiar în Kathmandu, capitala Nepalului. Din fericire nu au avut de suferit, iar acum sunt cazaţi la nişte prieteni care locuiesc în afara capitalei.

 „Deja de aproape o săptămână, Ministerul de Externe este în contact permanent cu familia de moldoveni. În prezent se lucrează, atât cu autorităţile din Ucraina, cât şi cu autorităţile din Federaţia Rusă, la identificarea unei modalităţi de aducere a acestora acasă”, a precizat Ana Taban.

În timpul cutremurului, familia de moldoveni şi-a pierdut actele.

„Ambasada Republicii Moldova în Ucraina le-a perfectat  titlul de călătorie după cum se procedează de obicei în astfel de situaţii. Ei urmează să intre în posesia actelor în momentul în care vor fi deja evacuaţi”, a menţionat şefa Serviciului de presă de la Ministerul de Externe.

Cutremurul din Nepal cu magnitudinea de 7,9 s-a produs pe 25 aprilie, provocând avalanşe de amploare şi fiind urmat de zeci de replici. Crucea Roşie a anunţat că zonele greu accesibile situate în apropierea cutremurului sunt total devastate.

Aproximativ 1,4 milioane de oameni au nevoie urgentă de alimente şi apă, iar numărul persoanelor afectate de seisme se ridică la şapte milioane.