Cum ajung dispozitivele inteligente controlate de hackeri să ne pună în pericol sănătatea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ne aşteaptă un viitor plin de gadgeturi inteligente conectate la internet. Dincolo de spionare, acestea pot fi afecta şi integritatea fizică a utilizatorilor.

Bitdefender a cercetat cât de periculoase sunt atacurile asupra gadgeturilor inteligente. Experţi ai companiei au descoperit astfel că un model popular de priză inteligentă este expus riscului unor actualizări cu software periculos şi poate fi controlat de la distanţă, conform cercetării.

Dispozitivul vulnerabil este o priză electrică inteligentă care le permite utilizatorilor să pornească sau să oprească alimentarea cu energie electrică direct de pe ecranul telefonului. Priza poate fi folosită pentru a alimenta orice fel de aparat care necesită conectarea la o sursă de alimentare electrică – sisteme de alarmă, aparatură medicală, camere de supraveghere, senzori de fum, termostate, televizoare smart etc.

Cercetarea arată că atacurile cibernetice care vizează dispozitive inteligente nu se mai limitează doar la prejudicii materiale sau la încălcarea drepturilor fundamentale ale omului prin accesarea datelor personale până la cel mai mic detaliu, ci pot pune în pericol viaţa şi integritatea corporală prin oprirea funcţionării acestora.

Principalele vulnerabilităţi identificate sunt legate de proceduri de autorizare şi autentificare insuficiente, care permit modificarea parolei dispozitivului, injectarea de cod periculos şi, ulterior, controlarea de la distanţă a acestuia. Astfel, atacatorii pot nu doar ajunge în reţeaua de internet a victimelor, de unde să colecteze date personale şi parole, ci chiar să oprească alimentarea cu energie electrică. În cazul anumitor dispozitive, sistarea alimentării cu energie conduce la oprirea dispozitivului, ceea ce poate cauza inclusiv pagube materiale sau vătămări corporale.

Sfaturile pentru utilizatori ale experţilor cuprind o minimă cercetare pe internet, înainte de achiziţie, o testare şi o înţelegere a modului în care funcţionează (cum ar fi ce date accesează), dar şi ce spune producătorul despre protejarea vieţii private.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...