Teheranul nu mai permite Rusiei să bombardeze în Siria de pe teritoriul iranian

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Iranul spune că folosirea bazelor sale aeriene de către aviaţia rusă a fost oprită, la o săptămână după ce Moscova a spus că bombardierele sale au decolat din Iran pentru a lovi ţinte în Siria.

„Rusia nu are vreo bază în Iran şi nu are forţe staţionate aici. Şi-a efectuat numai operaţiunea, care pe moment este încheiată”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de externe, Bahram Qasemi, citat de agenţia Tasnim.

Atât Teheranul, cât şi Moscova îl sprijină pe liderul sirian Bashar al-Assad în războiul civil din Siria. Bombardiere strategice ruseşti Tu-22M3 şi bombardiere Su-34 au folosit baza Nojeh din apropierea oraşului Hamedan săptămâna trecută. Dar un grup de deputaţi au înaintat o notă de protest, în care se spune că prezenţa militară străină violează Constituţia ţării.

Tot astăzi, ministrul iranian al Apărării, Hossein Dehghan, a criticat Rusia pentru felul cum a prezentat folosirea bazei, spunând că ruşii s-au „lăudat” şi au căutat „să arate că sunt o supraputere”. Potrivit televiziunii iraniene de stat, generalul Hossein Dehghan a spus că ruşii s-au „lăudat” cu folosirea bazelor, „căutând să arate că sunt o supraputere”.

Atât Teheranul, cât şi Moscova îl sprijină pe liderul sirian Bashar al-Assad în războiul civil din Siria. Săptămâna trecută, ministrul Dehghan apărase permisiunea dată avioanelor ruseşti care bombardează Siria să facă „escale” la baza Hamedan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...