De asemenea, semnatarii Declaraţiei consideră ca demilitarizarea regiunii transnistrene, evacuarea militarilor ruşi şi a echipamentului de luptă este o condiţie primordială pentru soluţionarea politică durabilă, comprehensivă şi definitivă a conflictului.
 
Vedeţi mai jos Declaraţia Societăţii Civile cu privire la Liniile Roşii ale Reglementării Transnistrene


Recunoscând importanţa soluţionării durabile a conflictului transnistrean pe calea dialogului şi a negocierilor politice;

Apreciind eforturile Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii, Ucrainei şi OSCE pentru reglementarea conflictului prin respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a R. Moldova;

Susţinând măsurile de promovare a încrederii între societatea civilă, comunităţile de afaceri şi cetăţenii R. Moldova de pe ambele maluri ale Nistrului;

Salutând iniţiativa Preşedinţiei Germane a OSCE de a relansa consultările în formatul 5+2 şi de a dinamiza activităţile grupurilor de lucru sectoriale între reprezentanţii autorităţilor centrale ale R. Moldova şi reprezentanţii administraţiei de facto din regiunea transnistreană a R. Moldova:

- Ne exprimăm profunda îngrijorare în legătura cu izolarea şi obstrucţionarea eforturilor R. Moldova în formatul 5+2 prin multiplicarea presiunilor asupra autorităţilor sale constituţionale pentru a le determina să facă cedări unilaterale şi incompatibile cu normele şi principiile dreptului internaţional, care pot prejudicia grav negocierea viitorului statut al regiunii transnistrene în cadrul R. Moldova. Rezultatul acestor presiuni pot servi ulterior drept precedent periculos pentru alte situaţii, zone şi conflicte îngheţate.

- Apelăm la mediatorii şi observatorii formatului „5+2” să ţină seama de normele dreptului internaţional în procesul de reglementare a acestui conflict, escaladat de prezenţa militară străină ilegală pe teritoriul său şi să nu susţină nici un fel de proiecte de reglementare care nu consună principiilor de drept internaţional şi experienţei europene de unitate prin diversitate, de respect pentru frontierele recunoscute ale statelor naţionale şi care doar stimulează separatismul şi destrămarea teritorială a ţării.

- Atragem atenţia partenerilor internaţionali că impunerea unor concesii unilaterale din partea R. Moldova, reprezentată de autorităţi legitim recunoscute internaţional, nu serveşte procesului de rezolvare durabilă a conflictului transnistrean, ci doar conservării acestuia. Ori satisfăcând revendicările nejustificate ale administraţiei separatiste de la Tiraspol care se pliază intereselor Federaţiei Ruse de preluare a controlului politic şi geopolitic în spaţiul ex-Sovietic, OSCE, UE, dar şi alte organizaţii internaţionale, îşi pun prestigiul, resursele şi autoritatea în serviciul politicii revizioniste ruse, care prezintă riscuri de securitate majore pentru statele Parteneriatului Estic, dar şi pentru întreaga Europă de Est.

- Chemăm autorităţile R. Moldova să nu recunoască elemente de statalitate ale regiunii secesioniste transnistrene, nici în formatul ”5+2” şi nici în afara acestuia, indiferent de promisiunile ademenitoare şi cancelariile de la care vin acestea. Prioritatea politicii de reintegrare în R. Moldova trebuie să servească protejării drepturilor civile şi politice ale cetăţenilor săi din stânga Nistrului, dezamorsarea focarelor de conflict şi evacuării necondiţionate, totale şi depline a trupelor militare străine, a muniţiilor şi tehnicii de luptă, a serviciilor secrete şi altor forţe ostile de pe teritoriul său suveran. Obligaţiile autorităţilor R. Moldova sunt prescrise de Constituţie, legislaţia aferentă şi de convenţiile internaţionale la care este parte. Orice concesii care ar depăşi limitele unei autonomii teritorial-administrative în componenţa R. Moldova trebuie să fie respinse ori suspendate imediat.

- Preşedintele R. Moldova este singura instituţie care garantează suveranitatea şi independenţa statului. Iată de ce autorităţile R. Moldova trebuie să respingă categoric orice fel de garanţii unilaterale, invocate, propuse sau târguite pe parcurs în cadrul procesului de reglementare a conflictului transnistrean, care nu au girul Preşedinţiei sau Parlamentului R. Moldova şi care servesc intereselor unor actori externi drept pretext şi instrument de intervenţie şi capturare a statului.

- Insistăm pe principiul demilitarizării regiunii transnistrene, evacuarea militarilor ruşi şi a echipamentului de luptă fiind o condiţie primordială pentru soluţionarea politică durabilă, comprehensivă şi definitivă a conflictului. Forţele militare străine aflate pe teritoriul R. Moldova fără acordul autorităţilor centrale sunt ilegale, iar prezenţa lor contravine Constituţiei şi neutralităţii declarate unilateral de R. Moldova.

Republica Moldova recunoaşte prioritatea aplicării convenţiilor internaţionale privind drepturile şi libertăţile omului pe întregul său teritoriu suveran, inclusiv în regiunea transnistreană. Iată de ce toţi cei care au adus şi aduc atingere drepturilor şi libertăţilor civile ale cetăţenilor sau au comis fărădelegi, fie în partea dreaptă sau stângă a Nistrului, să fie traşi la răspundere fără a pretinde sustragerea de la răspundere în faţa legii, fără nici o garanţie. Este recomandabil ca orice proiecte de promovare a încrederii, de asistenţă umanitară a populaţiei sau de infrastructură, lansate în acest moment cu sprijinul partenerilor de dezvoltare ai R. Moldova, să conţină clauze de nerecunoaştere a legalităţii deciziilor şi competenţei autorităţilor separatiste de la Tiraspol.

Orice politică de promovare a încrederii trebuie să se sprijine pe prioritatea promovării drepturilor omului, libertăţilor cetăţeneşti şi a remediilor juridice de reparaţie a oricăror abuzuri. Respectarea convenţiilor internaţionale privind drepturile omului, libertăţile civile şi politice la care R. Moldova este parte, trebuie să prevaleze faţă de orice alte subiecte secundare, ridicate în mod regulat de liderii administraţiei de la Tiraspol în procesul de negocieri.

Considerăm că accesul pe care autorităţile R. Moldova şi Uniunea Europeană îl deschid businessului din stânga Nistrului la pieţele internaţionale trebuie să fie condiţionat de respectul faţă de legislaţia şi ordinea de drept a R. Moldova. Autorităţile R. Moldova trebuie să afirme răspicat că acest acces se datorează Acordului de Asociere, negociat, semnat, ratificat şi implementat de către autorităţile constituţionale ale R. Moldova, şi nu prin înţelegerile Tiraspolului cu diverşi reprezentanţi neautorizaţi cu asemenea mandat ai Uniunii Europene. Accesul la piaţa UE este un bun garantat de legislaţia naţională a R. Moldova, nu înafara ei. Toţi cei care vor demonstra lipsă de respect şi vor sfida legislaţia R. Moldova trebuie să fie lipsiţi de accesul la aceste acorduri privilegiate de comerţ şi schimburi economice.

Republica Moldova trebuie să continue procesul democratic al devoluţiei şi descentralizării puterii în stat, concomitent cu întărirea puterii statului, sporirea ordinii publice şi sancţionării abuzurilor, ilegalităţilor, corupţiei şi altor delicte penale. Nicio regiune, oraş sau localitate aflată pe teritoriul R. Moldova nu-şi poate aroga competenţe pe care legea supremă a ţării nu i le recunoaşte. În acest context, obligaţia fundamentală a negociatorilor din partea R. Moldova este de a afirma şi întări unitatea şi indivizibilitatea statului, drepturile şi libertăţile fundamentale ale omului, consfinţite în documentele internaţionale şi legislaţia naţională.

Negocierea oricărui statut de autonomie teritorială pentru Transnistria nu poate pune la îndoială suveranitatea, independenţa, unitatea poporului şi politica de integrare europeană ale R. Moldova. De asemenea, negocierea viitorului statului trebuie să fie însoţită de consultarea şi implicarea largă a societăţii.

În final, apelăm la autorităţile constituţionale să poarte negocieri doar cu acei reprezentanţi ai regiunii transnistrene care nu au comis crime, care nu au persecutat cetăţeni ai R. Moldova şi care nu promovează scopuri contrare Constituţiei R. Moldova.

Această Declaraţie a fost susţinută cu semnături, inclusiv, de oameni de cultură şi ştiinţă, diplomaţi, jurnalişti şi politicieni.

Declaraţia rămâne în continuare deschisă pentru a fi semnată de susţinători. 

 
Semnatarii:
·     Vasile Nedelciuc, Preşedinte APE
·     Ion Sturza, Preşedinte Fribourg Investments, ex-prim-ministru al R. Moldova, Membru APE
·     Igor Munteanu, Director Executiv IDIS Viitorul
·     Nicu Popescu, Membru APE
·     Eugen Carpov, ex-viceprim-ministru al Reintegrării, Membru APE
·     Victor Chirilă, Director Executiv APE
·     Igor Boţan, Director Executiv ADEPT
·     Arcadie Barbăroşie, Director Executiv IPP
·     Nicolae Negru, Ziarul Naţional
·     Ion Manole, Director Executiv Promo-Lex
·     Petru Bogatu, Vicepreşedinte, Uniunea Jurnaliştilor din Republica Moldova
·     Iurie Reniţă, Ambasador al Republicii Moldova în Regatul Belgiei şi Seful Misiunii Republicii Moldova la NATO
·     Mihai Gribincea, Ambasador al Republicii Moldova în Romania
·     Leonid Litra, Cercetător superior, Institutul de Politică Mondială de la Kiev
·     Iurie Pîntea, Director de Programe IPP
·     Victoria Bucătaru, Director de Programe APE
·     Corneliu Ciurea, Analist politic
·     Pavel Postică, Promo-Lex
·     Lilia Carasciuc, Transparency International – Moldova
·     Petru Macovei, Asociaţia Presei Independente (API)
·     Oazu Nantoi, Director de Programe IPP
·     Iulian Groza, Director Executiv Institutul pentru Politici şi Reforme Europene (IPRE)
·     Lilia Snegureac, Centrul de Resurse DIALOG-Pro
·     Adrian Lupuşor, Director Executiv Expert-Grup
·     Liliana Viţu-Eşanu, Membră APE
·     Ion Guzun, Centrul de Resurse Juridice din Moldova
·     Anatol Ţăranu, Director Executiv Politicon
·     Viorel Soltan, Centrul pentru Politici şi Analize în Sănătate (Centrul PAS)
·     Cornelia Cozonac , Centrul de Investigaţii Jurnalistice
·     Petru Botnaru, Director Executiv, ONG "Terra-1530"
·     Ludmila Popovici, Director Executiv, Centrul de Reabilitare a victimelor torturii "Memoria"
·     Valentin Ciubotaru, Director Executiv, NGO BIOS
·     Ioana Bobina, Asociaţia Femeilor pentru Protecţia Mediului şi Dezvoltare Durabilă
·     Vitali Covaliov, Preşedinte, Uniunea organizaţiilor invalizilor din Republica Moldova
·     Valeriu Rusu, AO ADR "Habitat"
·     Angela Chicu, Preşedinte Asociaţia Femeilor Profesioniste şi de Afaceri din Moldova