Copii din Republica Moldova și Sălaj, în prima tabără de cusut ie din România

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un grup de 16 copii din Republica Moldova și Sălaj învață în aceste zile, în prima tabără de cusut ie din România, ce are loc la Valcău de Jos, tainele realizării celebrei piese de vestimentație populară românească.

Inițiativa înființării taberei aparține Fundației Agapis, coordonatoarea proiectului fiind arhitectul Ioana Corduneanu, cea care a declanșat în România fenomenul redescoperirii și folosirii simbolurilor vechi și care coordonează cea mai mare șezătoare online din lume, fiind însoțită de două dintre „meșterițele” sale.

„Suntem la al doilea atelier astăzi și învățăm tot ce e nevoie pentru prima cămașă — cămașa cu îngrădea, strămoașa cămășii cu alțiță”, a precizat pentru AGERPRES Ioana Corduneanu.

„Noi spunem că este prima tabără de cusut ie din România, pentru că chiar este prima dată când se adună 16 copii din România și Republica Moldova, pentru că în ceea ce privește etnografia, nu prea avem granițe”, a menționat Alina Zară Prunean, inițiatoare a proiectului.

Zece dintre copiii care învață tainele realizării iei sunt din Republica Moldova și cinci din zona Văii Balcăului. „Suntem cu 10 copii — cinci de peste Nistru, cinci din Chișinău, să învățăm și noi a coase corect o ie, să învățăm semnificația ornamentelor”, a precizat Olesea Enachi, din Chișinău.

Tabăra, ce se desfășoară în perioada 16-21 august, este oferită gratuit copiilor și toți cei implicați fac voluntariat.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...