Posibile scenarii ale lui Plahotniuc pentru alegerile prezidențiale: Leancă și Dodon, miza principală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Oligarhul Vladimir Plahotniuc are două scenarii pentru scrutinul prezidențial din 30 octombrie, iar oamenii pe care se bazează ar fi Igor Dodon și Iurie Leancă. Declarația aparține analistului politic de Fundația Jamestown și Eurasia Daily Monitor, Vlad Socor.

Potrivit analistului, Plahotniuc are motive egal îndreptățite să ajungă la o înțelegere fie cu Igor Dodon, fie cu Iurie Leancă.

„Eu cred că Plahotniuc are în vedere două scenarii posibile pentru alegeri dacă ele au loc în 30 octombrie fie prin vot popular, fie în Parlament. Cred că Plahotniuc are două scenarii posibile, ambele favorabile pentru dânsul. Primul scenariu – în turul al doilea ar intra un candidat oficial din Partea Partidului Democrat condus de Plahotniuc împotriva unui candidat înțeles în mod neoficial cu Plahotniuc. Cine ar putea fi un candidat înțeles în mod neoficial cu Plahotniuc? Ar putea fi cel mai probabil sau Igor Dodon, sau Iurie Leancă. Plahotniuc are motive egal îndreptățite să ajungă la o înțelegere fie cu Igor Dodon, fie cu Iurie Leancă”, a declarat Socor într-un interviu pentru Europa Liberă.

Potrivit analistului, încă nu se știe exact dacă președintele va fi ales prin vot popular sau în Parlament, dar admite că Vlad Plahotniuc a luat în calcul ambele variante. „Data de 30 octombrie, atunci când urmează să aibă loc alegerile prezidențiale, nu este un termen obligatoriu, el nu e dictat de Constituție, e dictat de o decizie complet unilaterală și abuzivă a unei Curți Constituționale politizate, în serviciul cuiva. Deci, nu m-ar surprinde deloc dacă alegerile din 30 octombrie ar fi anulate sau amânate, sau mutate din votul popular în votul în Parlament, pentru că această decizie de la început nu a avut o bază constituțională. Deci, este greu de apărat, greu de protejat, greu de conservat. Orice se poate întâmpla”, spune acesta.

Socor explică și de ce Igor Dodon are șanse mai mari acum în sondaje. „Ați observat probabil că Plahotniuc îl lasă pe Igor Dodon să crească în sondaje. Plahotniuc nu dezlănțuie mașina dumisale represivă sau propagandistică împotriva lui Dodon, dimpotrivă îl lasă să crească, cum se spune „crește ca pe drojdii”. Îl lasă să crească, nu îi rupe deputați din Parlament, a rupt doar un deputat de la Hâncești, de atunci nu a mai rupt pe nimeni, a lăsat fracția, fie reale, fie inventate, nu intentează dosare penale, nu-l amenință pe cu nimic, nu-l șantajează, nu-i ia consilierii și primarii din teritoriu ca să se atragă la Partidul Democrat a lui Plahotniuc (…) Plahotniuc nu are încă înțelegere cu Dodon. Poate că încă nu are, dar eu cred că o caută”, spune analistul.

În ceea ce privește Iurie Leancă, analistul spune că acesta nu-și merită deloc reputația de pro-european, de când a ajuns la o înțelegere cu Plahotniuc în anul 2014, înțelegere manifestată întâi prin cedarea Aeroportului.

„Cedarea Aeroportului a fost primul gest care a demonstrat înțelegerea lui Leancă cu Plahotniuc, înțelegere care continue de atunci până astăzi, deja de trei ani și ceva. Leancă este pregătit pentru rolul de costum elegant și cravată frumoasă într-o vitrină, în vitrina guvernării lui Plahotniuc. Iurie Leancă este un fel de manechin cuvântător îmbrăcat frumos în costum și cravată, stă în vitrina luminoasă, în timp ce în spatele vitrinei, la întuneric, operează Plahotniuc – deci astă ar fi rolul lui Leancă”, a mai spus analistul Vlad Socor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...