„Caietele de evidenţă contabilă primară, scrise de mână (aşa-numita „contabilitatea neagră a „Partidului Regiunilor” – fostul partid de guvernământ pro-rus din Ucraina) arată că 12,7 milioane de dolari au fost destinate domnului Manafort, din partea partidului politic pro-rus al lui Ianukovici din 2007 până în 2012, sub forma unor plăti ascunse în numerar”, spune materialul.

Anchetatorii BNA spun ca plăţile făceau parte dintr-un sistem ilegal, în baza căruia se efectua inclusiv sponsorizarea demnitarilor în alegeri.

BNA susţinut că numele lui Manafort apare de 22 de ori în aşa-numita „contabilitate neagră”, care conţine informaţii cu privire la activităţile corupte ale „Partidul Regiunilor” timp de 5 ani. Scopul plăţilor nu este specificat în mod clar. Este de remarcat, de asemenea că aceste plaţi sunt înregistrate prin note scrise de mână şi nu pot fi comparate cu extrase bancare, iar semnăturile destinatarilor nu au fost încă verificate.

Se subliniază faptul că prezenţa numelui Manafort în caietele „contabilităţii negre” a Partidului Regiunilor nu înseamnă că el a primit efectiv banii, deoarece semnăturile specificate în coloanele destinatarilor pot aparţine altor persoane.

La rândul său, avocatul şefului de campanie al lui Trump a declarat publicaţiei că Manafort nu a primit „nicio plată în numerar”.

În plus, procurorii investighează activităţile criminale ale grupului de societăţi-paravan off shore care i-au ajutat pe membrii familiei lui Ianukovici să finanţeze stilul lor luxos de viaţă.

Se mai remarcă, de asemenea că, printre sutele de acorduri ale acestor companii figurează şi contractul de 18 milioane de dolari privind vânzarea către Manafort şi miliardarul rus Oleg Deripaska a unor active a societăţii ucrainene de televiziune prin cablu.

Luni, 15 august, BNA a confirmat că printre numele din lista aşa-numitei „contabilităţi negre” a Partidului Regiunilor se află menţionat şi cel al lui Paul Manafort.

„Conform listelor, cheltuielile asociate cu persoana în cauză, începând cu 20.11.2007 au însumat peste 12.7 mil. $”, a raportat serviciul de presă al BAN.

Fost consilier al lui Ianukovici, de la sfârşitul lunii iunie a.c., Paul Manafort conduce în mod oficial sediul electoral al lui Trump.

După cum se ştie, în afara de Ianukovici, Manafort a consiliat şi alte personaje odioase, cum ar fi dictatorul filipinez Ferdinand Marcos sau premierul bahamian Lynden Pindling, care a fost acuzat ca ar avea legături cu baronii drogurilor.

Totodată, Manafort a fost un participant activ al campaniilor electorale americane din ultimele patru decenii, fiind în timp consultatul unor candidaţi precum John McCain, Bob Dole şi ambii preşedinţi Bush.

Documentele privind „contabilitatea neagră” au fost confiscate de la biroul Partidului Regiunilor din Kiev în urma unui incendiu în timpul evenimentelor legate de revolta „Euromaidan”.