Copiii străzii: Autoritățile caută bani pentru construcția unui centru special

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un centru de plasament republican pentru copiii străzii ar urma să fie deschis în Chișinău, anunță reprezentanții Primăriei.

Decizia a fost luată după ce reprezentanții Primăriei, avocatul poporului pentru drepturile copilului și reprezentanții ministerelor au discutat situația copiilor străzii, care trăiesc printre ruinele hotelului „Național”.

Reprezentanții Primăriei spun că minorii care trăiesc, inclusiv, printre ruinele hotelului „Național” sunt agresivi și refuză să fie plasați în centrul de găzduire.

„Nu avem pedagogi care să se ocupe cu minorii. Nu avem mobilier, fiindcă minorii plasați sunt foarte agresivi și au stricat tot mobilierul. Uneori acești tineri stau maxim o zi sau chiar 15 – 20 de minute până pleacă polițiștii, apoi fug din centru”, anunță reprezentanta Primăriei.

Pentru deschiderea centrului sunt necesare resurse financiare, care deocamdată lipsesc, spun autoritățile. Astfel, copii ar urma să fie plasați în centrul de găzduire temporară „Vatra”, unde în prezent se află copii orfani.

„În municipiul Chișinău este un centru unde copiii străzii sunt plasați, dar, la moment, acesta nu este dotat corespunzător. Acești minori sunt foarte agresivi și nu stau mult timp în centru. Ei nu acceptă să lucreze cu pedagogii instituției. Săptămâna trecută, în colaborare cu avocatul poporului pentru protecția drepturilor copilului, am avut o ședință de urgență. În timpul apropiat vom veni cu propuneri concrete pentru a soluționa această problemă, astfel încât copii minori să fie plasați în centru, nu doar pentru a mânca și dormi”, mai anunță reprezentanții Primăriei.

Potrivit autorităților, în prezent, sunt aproximativ 120 de copii ai străzii.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...