Interviu cu Alexandru Şpac:
 
- Sînteţi la prima participare la Jocurile Olimpice. V-aţi clasat pe locul 5 într-o companie de concurenţi foarte puternici. Permiteţi-mi să vă felicit cu ocazia acestei performanţe.
- Mulţumesc. Într-adevăr, am avut parte de o concurenţă acerbă. Şi am avut mari emoţii. Cred că am făcut faţă, de fapt, socot că am reuşit să obţin maximumul de care sînt capabil la acest moment. La exerciţiul total, cu rezultatul de 347 de kilograme am „bătut” cu 3 kg propriul record pe care l-am obţinut vreodată la competiţiile internaţionale. A fost destul de greu de concurat la un asemenea nivel. La categoria în care am evoluat, de 77 kg, au fost înregistrate două recorduri – olimpice şi mondiale. Este de remarcat, că cel de la exerciţiul aruncat n-a putut fi doborît din anul 2001. Pe scurt, n-a fost uşor, însă eu împreună cu tatăl meu, care îmi este şi antrenor, sîntem mulţumiţi de rezultatul obţinut.
 
- Putem spune că V-aţi realizat visul olimpic?
- Mă bucur că am reuşit să mă calific la aceste Jocuri şi să evoluez aici la capacitate maximă. De asemenea, mă bucur că am reuşit să evit accidentările atît în perioada preliminară, de pregătire, cît şi la competiţii.
 
- Deocamdată aveţi cel mai bun rezultat pe care l-a înregistrat delegaţia Republicii Moldova la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro. Înainte de întreceri, ce obiective V-aţi propus?
- Planificam să fiu printre primii opt şi sînt foarte bucuros că am reuşit chiar să-mi depăşesc programul maxim şi să mă clases pe poziţia a V-ea. Le doresc din toată inima colegilor mei care vor evolua în continuare la Jocuri să depăşească acest rezultat şi, ar fi de-a dreptul minunat, să ia medalii.
 
- Pentru performanţa pe care aţi realizat-o veţi primi o sumă destul de solidă în bani, 600 de mii de lei, stabilită prin Hotărîre de Guvern. Cum veţi gestiona acest premiu? Poate veţi merge la odihnă?
- Cred că în acest an nu mai reuşesc să merg la odihnă, căci vara e pe sfîrşite şi iarăşi începe munca. Acasă mă aşteaptă un copil mic, Crina, şi soţia Ana, cărora le dedic acest succes al meu. Fiica este susţinătorul meu cel mai mare, are şi un tricou pe care este inscripţionat că „Tatăl meu este cel mai tare halterofil”.
 
- Din cîte cunosc, ai primit o mulţime de felicitări prin telefon şi reţelele de socializare.
- Da. Practic nu am dormit toată noaptea de după concurs. Primeam întruna telefoane din Moldova, chiar dacă acolo era mijloc de noapte. Să ştiţi că este foarte plăcut. Este îmbucurător faptul că avem amatori ai sportului atît de împătimiţi şi înflăcăraţi. Mai ales mă bucură faptul că tot mai mulţi tineri se interesează de sport în general şi de haltere în special. Pe reţelele de socializare se vede foarte bine acest lucru.  
 
- Cum credeţi, faptul că Guvernul a instituit premii atît de substanţiale pentru cei ce se vor situa pe primele locuri în clasament la JO va influenţa în vreun fel oarecare prestaţia sportivilor noştri?
- Cred că este un stimulent destul de important. Desigur că acest ajutor va fi folosit şi pentru pregătirea celor în cauză către viitoarele întreceri.
 
- În ultimii ani, proba de haltere a avut mult de suferit în Republica Moldova. Mă refer la ultimele evenimente legate de dopaj.  
-  Ca atare, procesele de judecată referitor la aceste cazuri încă nu s-au încheiat. Cert este faptul că din cele cinci cote olimpice obţinute de atleţii noştri la haltere, în urma scandalurilot de dopaj doar două au putut fi valorificate.  
 
- În linii generale, cum vi se pare această Olimpiadă în general şi oraşul Rio în special?
- Pentru mine acestea sînt primele Jocuri Olimpice, aşa că nu le pot compara cu altele. Pot doar să vă spun că ele lasă o impresie puternică. Aici domneşte o atmosferă de bunăvoinţă şi toleranţă. În oraş pînă acum practic n-am reuşit să ies, deoarece am fost concentrat pe procesul de pregătire, cu două antrenamente pe zi, şi pe cel competiţional. Însă o să recuperez de acum încolo, în următoarele zile.
 
- Deja poţi privi cu îndrăzneală spre viitoarele Jocuri Olimpice, în vederea depăşirii performanţei de aici. 
- Desigur că nu intenţionez să mă opresc la cele obţinute. O să merg înainte, pentru a-mi îmbunătăţi rezultatele.
 
- Crezi că la viitoarele JO de la Tokio Republica Moldova va avea o echipă la fel de impunătoare, cel puţin din punct de vedere numeric?
- Nu pot să zic despre numărul întregii delegaţii, însă la haltere în mod sigur vom avea mai mulţi reprezentanţi.
 
- De suportul căror structuri ai beneficiat pe spinosul drum al accederei la Olimpiadă?
- Am avut parte de o susţinere aparte din partea Federaţiei de Haltere din R. Moldova, Ministerului Tineretului şi Sportului, Comitetului Naţional Olimpic şi Sportiv, conducerii municipiului Bălţi. Mi s-a oferit totul de ce am avut nevoie în procesul de pregătire. Am avut parte de tot sprijinul şi din partea familiei mele, care este una de sportivi: ambii părinţi sînt profesori, iar tata este şi antrenor.
 
Eduard Ciobanu / apsm.md


Moldova participă la Rio 2016 cu un lot format din 23 de sportivi, care concurează la 9 discipline sportive. Competiţiile se desfăşoară până pe 21 august.
_____


Haltere

  • Alexandru Şpac
Alexandru Şpac a reuşit cea mai bună performanţă a Moldovei de până acum la Jocurile Olimpice de la Rio

Alexandru Şcpac s-a clasat pe poziţia a cincea, cea mai bună de până acum pentru lotul Moldovei la Rio, în categoria de greutate de 77 kg. Moldoveanul a reuşit un rezultat total de 347, după ce a smuls 155 kg şi a ridicat 192 kg.
  • Serghei Cechir
A fost stabilit cel mai bun rezultat al Moldovei la Rio 2016

Serghei Cechir, care a evoluat la categoria 69 kg, a reuşit să se impună în Grupa B a turneului olimpic, însă la cumularea rezultatelor generale, după evoluţia halterofililor din prima grupă, sportivul nostru s-a clasat pe poziţia a şaptea. Moldoveanul a reuşit un rezultat de144 de kg la disciplina smuls şi 178 de kg la aruncat, cu un total de 322 de kg.

Judo
  • Valeriu Duminica
Valeriu Duminica a fost eliminat în turul al treilea la Jocurile Olimpice

Reprezentantul Moldovei în proba de judo de la Jocurile Olimpice de la Rio, Valeriu Duminica, la categoria de greutate de -81 kg, a ratat dramatic calificarea în optimile de finală ale turneului olimpic.

Sportivul nostru a beneficiat de valoarea sa în clasamentul mondial şi a început competiţia din turul al doilea, unde l-a avut adversar pe Srdjan Mrvaljevic din Muntenegru, de care a trecut fără probleme şi s-a calificat în şaisprezecimile de finală.

În lupta pentru optimi, moldoveanul l-a întâlnit pe italianul Matteo Marconcini, sportiv care ulterior a disputat finala pentru medalia de bronz, pierdută în faţa unui alt moldovean, Sergiu Toma, care de patru ani reprezintă Emiratele rabe Unite. În duelul cu italianul, Valeriu a fost condus până cu câteva secunde înainte de finalizarea timpului regulamentar prin Waza-ari şi a reuşit să trimită meciul în runda de aur prin acelaşi procedeu, unde a pierdut în cele din urmă printr-un ippon.

Moldoveanul nu a avut şanse la runda de recalificare pentru că adversarul său din Italia a pierdut în runda următoare, iar de recalificare a benefiat acesta.

Tenis
  • Radu Albot
Radu Albot s-a oprit în turul al doilea la Jocurile Olimpice; A stabilit cea mai mare performanţă a tenisului moldovenesc

Reprezentantul Moldovei la proba tenis din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio de Janeiro, Radu Albot, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, a părăsit concursul din Ţara Cafelei, în runda a doua, după ce a pierdut în faţa legendei tenisului croat, Marin Cilic, poziţionat pe locul 14 în clasamentul mondial.

Partida a durat o oră şi 38 de minute, fiind adjudecată de croat cu 6-3, 6-4. Cilic este al 9-lea favorit la câştigarea medaliei de aur la Rio.

Prezent pentru prima dată la o ediţie a Jocurilor Olimpice, cel mai bun tenismen moldovean din toate timpurile, Radu Albot, s-a calificat dramatic în turul al doilea al turneului olimpic de tenis de la Rio.

Meciul contra lui Teymuraz Gabashvili nu a început deloc bine pentru spotivul nostru, care deşi a ţinut pasul cu rusul, s-a văzut în dezavantaj încă din gameul cinci, când adversarul a preluat iniţiativa şi s-a impus cu 6-4 în circa trei sferturi de oră.

Setul cheie al meciului a fost al doilea. Radu a început din ou foarte ezitant, vâzându-se condus chiar cu 3-1, dar puterea de caracter şi ambiţia, devotamentul pentru fiecare minge au dat roadele scontate, iar game cu game au mers în contul său reuşind să egaleze la trei şi chiar să se pună în avantaj cu 4-3. Rusul a avut o tresărire de orgoliu readucând egalitatea pe tabela de scor, 4-4, însă avea să-i fie ultimul său game în acest set, Radu câştigând propriul serviciu şi pe al adversarului, 6-4, în 50 de minute de joc, ducând partida în decisiv, în miez de noapte la Chişinău.

Decisivul a început neaşteptat de bine în favoarea sportivului nostru, care după ce şi-a schimbat câte un punct pe propriul serviciu cu adversarul, 1-1, a izbutit să câştige trei puncte consecutive, 4-1. Rusul, care până la această întâlnire avea patru victorii în faţa lui Radu în meciurile directe, a întors şi el dramatismul, apropiindu-se ameninţător de reprezentantul ţării noastre, 4-3. Cei doi tenismeni s-au tatonat reciproc, fiecare reuşin, pe rând, câte un punct, tot cu Albot la conducere, 5-4. Şi când la Chişinău era deja luni, Radu şi-a adjudecat gameul, setul, 6-4, meciul şi calificarea istorică în turul doi, în 2 ore şi 30 minute.

Tir cu arcul
  • Alexandra Mîrca 
Alexandra Mîrca a fost eliminată în şaisprezecimile de finală ale probei olimpice de tir cu arcul

Alexandra Mîrca, reprezentanta Moldovei la proba de tir cu arcul din cadrul Jocurilor Olimpice de la Rio, a acces în runda a doua a concursului invidual feminin, după ce s-a impus în duelul cu Aida Roman din Mexic, scor 6-4.

Sportiva noastră nu a mai avut succes în şaisprezecimile de finală, unde a întâlnit-o pe reprezentanta Chinei, Jiaxin Wu, scor 0-6.

Nataţie
  • Tatiana Chişca, 100 m bras
Tatiana Chişca nu a reuşit calificarea în semifinalele de la 100 metri bras. Sportiva noastră a fost a patra în seria la care a luat parte, cu un rezultat de 1:11.37, însă la cumularea tuturor rezultatelor rundei de calificare, Tatiana nu s-a regăsit printre cele 16 sportive calificate în semifinale, fiind doar pe locul 36.
  • Alexei Sancov, 200 m liber
Alexei Sancov a ratat calificarea în semifinalele probei de nataţie de la Jocurile Olimpice

Reprezentantul Moldovei în proba de nataţie, 200 m stil liber, la Jocurile Olimpice de la Rio, a ratat calificarea în semifinalele concursului olimpic. Tânărul nostru sportiv, doar 16 ani, a încheiat pe poziţia a doua în seria sa, dar rezultatul final de 1:48.85, a fost insuficient pentru a intra printre primii 16 competitori care s-au calificat în semifinale, fiind poziţionat pe locul 34 în clasamentul general al seriilor de calificare.