„Aceste două aspecte au fost legate prea simplu şi sunt bucuros să văd că au fost separate. Primul aspect ţine de aplicarea regulilor democratice de joc şi este important ca alegerile locale să aibă loc atunci când au fost planificate. În acelaşi timp, trebuie să spun că reforma teritorial-administrativă, care s-a aflat pe agendă destul de mult timp, este una deja întârziată în această ţară. Dacă ne gândim acum că avem 898 de conducători într-o ţară de trei milioane de locuitori, acest număr este unul mult prea mare. (...) Mai multe studii au dezvăluit că 70% din municipii/raioane ar fi cheltuit mai puţin de 100 de lei pentru nevoile fiecărui cetăţean. Este o cifră dramatică”, a declarat într-un interviu pentru moldova.org şeful Delegaţiei UE, Pirkka Tapiola.

În altă ordine de idei, oficialul a menţionat că noul başcan al Găgăuziei, Irina Vlah, îşi doreşte să beneficieze de asistenţă financiară din partea Uniunii Europene. „Nu văd anumite probleme, de ce nu ar putea sau dori să beneficieze de fonduri europene. Am fost prezent la inaugurarea noului başcan, am avut şi o discuţie cu Irina Vlah, abia aştept să am discuţii ulterioare. Discuţia pe care am avut-o a fost constructivă, am simţit dorinţa şi pregătirea de a colabora pentru a beneficia de asistenţa europeană în favoarea Găgăuziei. Noi căutăm să găsim noi modalităţi pentru a mări asistenţa financiară pentru Găgăuzia”, a adăugat Pirkka Tapiola.

Cât despre şansele supravieţuirii coaliţiei minoritare de la guvernare, Tapiola a menţionat că totul depinde de măsura în care aceasta va reuşi să ajungă la un consens şi în ce măsură va reuşi să implementeze reformele pentru a aduce ţara pe un parcurs corect.

Oficialul european a vorbit şi despre situaţia economică a ţării şi a dat de înţeles că principala condiţie a beneficierii de fonduri europene este stabilitatea financiară. „Avem în Republica Moldova o problemă foarte serioasă în sistemul bancar, care trebuie să fie rezolvată. Dacă ne uităm la condiţiile de finanţare din fonduri europene, aceste condiţii sunt, în primul rând, stabilitate macroeconomică. În al doilea rând, o stabilitate a cadrului bugetar. Au existat îngrijorări legate de situaţia macro-economică, cauzată de criza din sistemul bancar. Implementarea programelor FMI ne oferă garanţia pentru soluţionarea unei situaţii de acest gen. Una dintre condiţiile pentru noi pentru a acorda asistenţă macroeconomică RM, pe lângă suportul bugetar, este existenţa programului FMI. La momentul în care programul FMI va fi convenit, iar toată lumea va cădea de acord şi va fi iniţiată implementarea acestui program, vom fi şi noi în capacitatea de a iniţia negocierile pentru acordarea asistenţei financiare macroeconomice pentru RM”, a punctat Pirkka Tapiola.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.