Linkuri accesibilitate

Cum se schimbă calculele pe centru-dreapta?


Valeriu Ghileţchi
Valeriu Ghileţchi

Deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi a anunțat că vrea să candideze la prezidențiale

Deputatul neafiliat Valeriu Ghilețchi a anunțat că vrea să candideze la alegerile prezidențiale din 30 octombrie. Politicianul care mai este și pastor baptist le-a spus jurnaliștilor că-și va prezenta programul electoral mai târziu. Dar când a candidat la deputăție în 2009, pe listele PLDM, a spus că sprijină integrarea europeană, cu precizarea că trebuie acceptate numai normele europene care nu afectează „temelia morală a societăţii”. Ghilețchi s-a despărțit de fracțiunea PLDM în ianuarie, când a votat pentru Guvernul Filip dominat de PD.Cum poate afecta anunțul lui Ghilețchi campania prezidențială?

Anunțându-și candidatura, Valeriu Ghileţchi a spus că îşi doreşte să ajungă în turul doi. Dacă însă nu va ajunge, atunci va susţine candidatul de centru-dreapta, care ar urma să concureze, cel mai probabil, cu deocamdată singurul exponent al stângii pro-ruse, favorizat de sondaje, liderul socialiştilor Igor Dodon.

Valeriu Ghileţchi a negat că ar fi sprijinit din umbră de coaliţia majoritară pentru a dispersa votul pro-european, aşa cum sugerează unii comentatori.

„Ştiu că s-au făcut asemenea aluzii. Vreau să afirm în faţa presei şi pentru toţi că toate drepturile privind decizia de a candida îmi aparţin în exclusivitate. Sunt drepturile mele, este decizia mea şi nu am consultat pe nimeni în această privinţă, să candidez sau să nu candidez. Nu vreau să fac jocul nimănui. Vreau să fiu un candidat pentru Republica Moldova.”

Comentatorul politic Valeriu Vasilică, directorul agenţiei de presă IPN crede că anunţul lui Ghileţchi de a candida va afecta, şi nu neapărat negativ, peisajul electoral. Totuşi, acest anunţ ar putea da peste cap aranjamentele pe care, probabil, şi le-au făcut deja unele partide, spune Vasilică:

„S-ar putea să afecteze sau să schimbe calculele, să le dea bătaie de cap într-o anumită măsură actorilor mari, partidelor, conglomeratelor de partide dacă va exista aşa ceva, pentru că domnul Ghileţchi a mai candidat în 2000-2001 când am avut alegeri prezidenţiale, a acumulat puţin, dar cel mai mult dintre candidaţii independenţi. Între timp el a mai acumulat experienţă, iar lucrurile s-au schimbat pe segment politic, segmentul care se referă la activitatea partidelor s-a deteriorat. În acest sent, domnul Ghileţchi s-ar putea să aibă un pic mai multe şanse decât în 2000-2001. E un prim candidat independent. S-ar putea să mai fie. Domnul Ghileţchi are şi nişte voturi gata pregătite în buzunar, dacă ţinem cont că el este reprezentantul unui anumit curent religios din republica Moldova care se cunoaşte că este suficient de disciplinat.”

Valeriu Ghileţchi, dar şi Iurie Leancă, care intenţionează să candideze, sunt percepuţi de mai mulţi comentatori mai curând ca microcandidaţi, dar care vor rupe totuşi din voturile electoratului pro-european şi vor şubrezi poziţiile favoriților în sondaje pe acest segment şi anume Maia Sandu şi Andrei Năstase. Ultimii doi au spus că vor decide care dintre ei va fi candidatul unic al opoziţiei, tocmai pentru a nu dispersa flancul de dreapta. Expertul în comunicare, Ion Grosu, spune că aşa numiții micro-candidaţi, deseori sprijiniţi de partidele dominante, este o practică uzuală în alegerile din Moldova. Ion Grosu spune că strategia puterii este acum să creeze cât mai mulţi microcandidaţi pe dreapta, eventual şi pe stânga şi iată de ce:

„Guvernarea este una foarte nepopulară şi iată că în acest răstimp nu a reuşit să producă un politician cu raiting de două cifre. Aşteptările nu sunt foarte mari din partea candidatului puterii. De aceea există acum o căutare intensă a unei soluţii. Această soluţie include mai multe strategii. Una este slăbirea contra-candidaților de opoziţie atât de dreapta, cât şi de stânga (prin microcandidaţi) şi alta ar fi numirea unui candidat comun pro-european care ar avea un suport popular şi ar veni din afara politicului. O astfel de combinaţie cu susţinere financiară, administrativă şi mediatică puternică ar putea împinge candidatul puterii în runda a doua. Pe asta şi mizează la moment coaliţia mare.”

Ion Grosu a fost unul dintre primii experți care anticipau o campanie aglomerată cu efecte greu de estimat.

Previous Next

XS
SM
MD
LG