Rusia trăiește a doua lună fără aflux net de valută străină

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economia rusă trăiește a doua lună practic fără vreun aflux net de valută străină, scrie finanz.ru, care analizează statisticile financiare macroeconomice ale Băncii Centrale din Rusia.

În luna iulie, potrivit Băncii Centrale, balanța de plăți – diferența dintre fluxul valutar care a intrat și cel care a ieșit din țară – a fost de numai 400 de milioane de dolari americani, adică de 10 ori mai puțin decât în luna iulie a anului trecut și de 12 ori mai puțin decât media pentru anul trecut.

Dar chiar și aceste venituri modeste au fost complet consumate prin ieșirile de capital: exportul de fonduri realizat de sectorul privat a fost într-o lună tot de 400 de milioane de dolari, iar la șapte luni – de 10,9 miliarde de dolari.

„Dinamica contului curent s-a format sub influența unei contracții semnificative a balanței comerciale în condițiile prețurilor scăzute ale exporturilor de materii prime din Rusia, dar parțial compensată prin scăderea deficitului la alte capitole ale contului curent”, au comentat situația oficialii Băncii Centrale din Rusia.

Rezultatul este balanța comercială zero cu dezvoltarea unei „tendințe extrem de neplăcute” pentru viitorul rublei rusești.

Între timp, cursul de schimb se menține stabil grație afluenței de fonduri ale speculatorilor, care vin pe piața rusă în căutarea unor randamente mai mari.

Dinamica balanței de plăți mai indică și faptul că reducerea exporturilor din Rusia este într-un declin mult mai mare comparativ cu scaderea importurilor. Cele din urmă au scăzut în prima jumătate a anului cu doar 9% față de anul precedent, în timp ce exporturile s-au diminuat cu 30%.

În viitorul apropiat situația se va înrăutăți, iar contul curent va devenit negativ pentru prima dată din al treilea trimestru al anului 2013. La acest lucru va contribui inclusiv accelerarea ieșirilor de capital. Deținătorii străini de acțiuni la companiile rusești vor converti în valută străină și vor scoate din Rusia dividendele plătite în lunile iulie și august.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...