Aşezată la bordul sondei orbitale Mars Reconnaissence Orbiter, HiRISE are un telescop cu o deschidere de 0,5 metri, fiind cea mai puternică cameră foto care a fost trimisă vreodată în spaţiu, având o rezoluţie maximă de circa 0,3 metri per pixel. Acesta date tehnice i-au permis să spioneze din spaţiu roverele Curiosity şi Opportunity în timpul misiunilor lor de cercetare pe planeta roşie.

Camera a fost trimisă pe Marte pentru a-i ajuta pe oamenii de ştiinţă să identifice regiuni ale planetei roşii care ar putea devină posibile candidate pentru alte misiuni viitoare sau unde NASA speră să poată trimite o misiune cu echipaj uman în jurul anului 2030. Instrumentul a permis de asemenea oamenilor de ştiinţă să analizeze suprafaţa planetei Marte şi să înţeleagă evoluţia sa în decursul a miliarde de ani.

Mars Reconnaissance Orbiter a încheiat deja peste 50.000 de orbite în jurul planetei Marte, realizând peste 250.000 de fotografii, şi a transmis pe Terra aproape 300 de terabiţi de date.

Pentru că această cameră foto cu o greutate de aproape 62,4 kg se apropie de cea de-a 10-a sa aniversare de când se află în jurul planetei Marte, echipa de oameni de ştiinţă a proiectului HiRISE a dezvăluit încă 1.000 de fotografii ce reflectă varietatea planetei Marte — dune, cratere, văi, regiuni polare şi multe altele. Acestea pot fi vizionate pe internet.