Linkuri accesibilitate

Putin i-a urat succes lui Erdogan


Vladimir Putin și Tayyip Erdogan la St. Petersburg
Vladimir Putin și Tayyip Erdogan la St. Petersburg

Liderul de la Kremlin și președintele Turciei s-au întâlnit la Stankt Petersburg

Președintele rus Vladimir Putin i-a urat astăzi omologului său turc Recep Tayyip Erdogan aflat în vizită la St. Petersburg să restabilească pe deplin ordinea în Turcia după puciul eșuat de luna trecută.

Întâlnirea lui Putin cu Erdogan a fost prima de la criza izbucnită în relația lor la sfârșitul anului trecut, când Turcia a doborât un avion militar rus la granița cu Siria.

Dar călătoria liderului turc în Rusia survine și într-un moment de încordare în relația Turciei cu Uniunea Europeană și Statele Unite, Ankara privind cu suspiciune îngrijorările occidentale față de persecuțiile ample pe care le-a declanșat după puci.

Primindu-l astăzi pe Erdogan într-un palat din epoca țaristă în apropiere de orașul său natal, Putin a spus că este gata să îmbunătățească relația și s-a prezentat drept un aliat pe care Turcia se poate bizui.

Putin și Erdogan anunță un dezgheț în relațiile dintre Rusia și Turcia
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:53 0:00

„Știu că am fost printre primii care v-am dat telefon și mi-am exprimat sprijinul în depășirea crizei politice legate de tentativa de puci”, i-a spus Putin lui Erdogan în fața presei și a continuat:

„Aș vrea să subliniez din nou poziția noastră principială. Ne pronunțăm categoric întotdeauna împotriva oricăror tentative de acțiuni neconstituționale”.

Erdogan a spus că telefonul dat de Putin a adus Turciei o mare bucurie.

„Într-adevăr, acel apel la scurt timp după tentativa de lovitură de stat de pe 15 iulie m-a bucurat foarte mult pe mine personal, pe colegii și poporul nostru”.

„În regiune, există așteptări de la noi din punct de vedere politic. Cooperarea noastră cred că va contribui aici la rezolvarea multor probleme”.

Un oficial al președinției turce a spus că discuțiile confidențiale între cei doi lideri au decurs și ele într-o „atmosferă pozitivă”, la fel ca cele din fața presei, existând o înțelegere clară că relația trebuie reparată.

Vladimir Putin, care a impus sancțiuni economice Turciei după doborârea avionului rus, a spus că agenda convorbirilor include refacerea relației economice, comerțului și colaborării pentru combaterea terorismului. Interdicția pentru turiștii ruși de a merge în Turcia fusese anulată de Putin încă în iunie, când cei doi lideri au semnalat că vor să se împace la fel de subit după cum se certaseră.

Astăzi, la St. Petersburg, Erdogan a spus că Turcia începe o „perioada foarte diferită” în relația sa cu Rusia. Agenția Reuters comentează că liderul turc ar mai putea să spere că vizita sa la Putin îi poate face mai îngăduitori cu Turcia pe unii politicieni în Occident, pe care o apropiere între Rusia și Turcia nu îi încântă neapărat.

  • 16x9 Image

    Alexandru Eftode

    Fac jurnalism din 1997, specializat la început în crimă, apoi în politică - o evoluție, ar spune unii, în firea lucrurilor... Am condus biroul din Chișinău al Europei Libere când R. Moldova apărea lumii ca prima țară post-comunistă unde la putere erau aleși democratic ... comuniștii. Din management, m-am întors în jurnalismul pur, apoi iar în management, dar nu m-am despărțit o zi de Europa Liberă. Conduc redacția pentru R. Moldova, incluzând biroul din Chișinău, într-o altă perioadă de zbucium post-sovietic. Și atunci, și acum integritatea jurnalistică este mai importantă ca oricând.

XS
SM
MD
LG