Cinci explicaţii pentru situaţia sumbră din Brazilia, gazda Jocurilor Olimpice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Când Rio de Janeiro a fost ales în 2009 ca gazdă a Jocurilor Olimpice de vară din 2016, brazilienii şi-au exprimat bucuria petrecând pe faimoasa plajă Copacabana. Era pentru prima dată când marele eveniment urma să fie organizat de o ţară sud-americană.

Şapte ani mai târziu, când Jocurile Olimpice sunt în plină desfăşurare, sentimentele brazilienilor sunt diferite. Potrivit unui sondaj recent, jumătate dintre ei au declarat că nu îşi doresc ca Jocurile Olimpice să aibă loc în ţara lor. În acelaşi timp, autorităţile au fost criticate pentru o mulţime de aspecte legate de organizare, de la întârzierile privind construcţiile la calitatea apei, scrie Time.

Ce s-a întâmplat?

Brazilia, considerată o ţară emergentă, a cunoscut o creştere economică importantă la începutul acestui secol, dar a fost apoi puternic zdruncinată de criza financiară din 2008-2009.

Dacă luăm în considerare şi factorii locali (un uriaş scandal de corupţie) şi un mare ghinion care a lovit această ţară (virusul Zika), nu este de mirare că brazilienii nu sunt foarte joviali. Iată cinci numere şi cifre care explică situaţia din prezent a Braziliei:

191 de miliarde de dolari
Ca alte ţări emergente, creşterea economică rapidă a Braziliei a fost alimentată de exporturile de materii prime în China. Alături de Rusia şi India, aceste ţări erau cunoscute ca grupul BRIC. Însă încetinirea activităţii din fabricile chineze în 2011 a redus apetitul Chinei pentru importuri.

Preţul fierului, care are o pondere de 12% în exporturile Braziliei, a scăzut cu peste 75% din 2011. Preţul ţiţeiului, un alt produs strategic de export, s-a înjumătăţit. În total, valoarea exporturilor braziliene a scăzut de la 256 de miliarde de dolari în 2011 la 191 de miliarde de dolari anul trecut.

303
Aşa cum se întâmplă de obicei, situaţia economică dificilă a scos la iveală probleme adânc înrădăcinate din alte instituţii braziliene. Dilma Rousseff, care a obţinut un nou mandat în 2014, a fost suspendată din funcţia de preşedinte în luna mai, după ce a fost acuzată de manipularea cifrelor financiare.

Însă acest scandal este umbrit de cel de corupţie din jurul companiei petroliere de stat Petrobras, în care sunt investigaţi pentru infracţiuni grave 49 dintre cei 81 de membri ai Senatului şi 303 dintre cei 513 de membri ai camerei inferioare a Parlamentului.

8,8%
După ce a reuşit în urmă cu aproape două decenii să tempereze hiperinflaţia, cu care s-a luptat de la începutul anilor ’80, Brazilia a înregistrat anul trecut o rată a inflaţiei de 10%. De atunci, aceasta a coborât la 8,8%, dar analiştii nu sunt optimişti pentru perioada următoare.

5
Economia Braziliei s-a contractat pentru cinci trimestre consecutive. Analiştii de la Goldman Sachs estimează ca PIB-ul pe cap de locuitor va scădea cu 9% la sfârşitul anului. Există şi o rază de speranţă: Fondul Monetar Internaţional anticipează că economia ţării va înregistra o uşoara creştere în 2017.

10,9%
Cu economia în cădere liberă, rata şomajului a ajuns la 10,9% în Brazilia. Deşi s-a susţinut că Jocurile Olimpice ar putea da un imbold economiei prin crearea de locuri de muncă, mulţi brazilieni sunt de părere că banii cheltuiţi pentru acest eveniment ar fi trebuit să fie folosiţi în scopuri mai serioase, cum ar fi sănătatea publică şi educaţia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...