(FOTO) Erdogan, miting cu sute de mii de turci, pentru susţinerea sa: „Porunceşte-ne să murim, o vom face”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Circa un milion de turci s-au strâns duminică la Istanbul, la apelul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, pentru a denunţa tentativa de lovitură de stat – o dovadă de putere în faţa criticilor occidentale faţă de măsurile de represiune de după puci, relatează Reuters, informeaza Reuters, citată de News.ro. Majoritatea s-au adunat duminică fluturând steaguri ale ţării sau bannere pe care scria „Eşti un dar de la Dumnezeu, Erdogan” sau „Porunceşte-ne să murim şi o vom face”.

„Suntem aici pentru a demonstra că aceste steaguri nu vor coborî, apelul la rugăciune nu va fi redus la tăcere, iar ţara nu va fi divizată” , a spus un funcţionar public, care a călătorit din oraşul Ordu, situat pe malul Mării Negre, pentru a participa la miting.

„Este vorba despre ceva dincolo de politică, este fie libertatea noastră, fie moartea”, a spus el.

„Mitingul Democratiei si Martirilor” de pe terenul de parada Yenikapi, construit in mare la capatul sudic al peninsulei din Istanbul, va fi apogeul a trei saptamani de demonstratii nocturne ale suporterilor lui Erdogan – multi infasurati in steaguri turcesti – ce au avut loc in pietele din orasele din tara.

Erdogan a promis ca va scapa Turcia de reteaua clericului Fethullah Gulen, refugiat in SUA, adeptii acestuia fiind acuzati ca au orchestrat puciul esuat de la mijlocul lunii iulie.
miting_turcia_86268000
Zeci de mii de persoane au fost suspendate, retinute sau puse sub investigare dupa lovitura de stat nereusita, inclusiv militari politisti, judecatori, jurnalisti, medici si functionari.

„Triumful este al democratiei, pietele sunt ale poporului”, se spune in fluturasii pusi in usi peste noapte, in care se spune ca transportul cu autobuzul, feribotul si metroul este gratuit catre manifestatie. Sloganul apare pe bannere atarnate in toata tara pe cladiri si poduri.

Erdogan a invitat liderii opozitiei seculariste si nationaliste, care au sprijinit guvernul in denuntarea puciului, pentru a se adresa multimii, el sperand ca va arata o natiune unita, ca sfidare la criticile occidentale.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...