CC a respins sesizarea PSRM prin care se contestă data alegerilor prezidențiale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Magistrații Curții Constituționale (CC) nu au admis spre examinare sesizarea PSRM privind verificarea hotărârii Parlamentului cu privire la numirea datei alegerilor prezidențiale și a Legii cu privire la modificarea Codului Electoral.

„Examinând în prealabil sesizarea, sub aspectul admisibilităţii, Curtea a reținut că prerogativa cu care a fost învestită prin articolul 135 alin. (1) lit. a) din Constituţie presupune stabilirea corelaţiei dintre normele/actele contestate şi textul Constituţiei, ţinând cont de principiul supremaţiei acesteia. Curtea a reţinut că autorii sesizării au contestat, în esență, data stabilită pentru desfășurarea alegerilor prezidențiale, invocând încălcarea articolelor 23, 38, 76, 78, 79 și 80 din Constituție”, potrivit CC.

În același timp, Curtea a reținut lipsa unei legături de cauzalitate între problema privind data alegerilor prezidențiale și domeniile de reglementare cuprinse la articolele 23, 38, 76, 78, 79 și 80 din Constituție.

Astfel, în lipsa incidenţei normelor constituţionale asupra prevederilor contestate, Curtea a reținut că sesizarea nu întruneşte condiţiile de admisibilitate şi nu poate fi acceptată pentru examinare în fond.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...