3,3 milioane de lei pentru reducerea numărului minorilor în conflict cu legea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mai puțini copii în contact cu sistemul de justiție până la finele anului 2017 este scopul unui Memorandum, semnat, astăzi, de Vladimir Cebotari, ministrul Justiției, Nune Mangasaryan, reprezentanta UNICEF în Moldova, și Victor Zaharia, director al Institului de Reforme Penale (IRP). Instituțiile își propun, în cadrul unui proiect, să ofere tuturor copiilor un sistem ce-i protejează împotriva violenței, abuzului și neglijării, prevenind în același timp riscurile de a intra în conflict cu legea.

„Astăzi, deschidem o filă nouă în domeniul justiției juvenile, cu accent pe prevenirea și dezvoltarea metodelor de incluziune socială a persoanelor care au comis sau sunt pe cale de a comite anumite infracțiuni și nu au atins încă vârsta majoratului. Până în decembrie 2017, specialiștii au sarcina de a dezvolta materiale cu bunele practici și să organizeze instruiri pentru ofițerii probațiunii, organele de asistență socială, inclusiv pentru reprezentanții Procuraturii și Poliției”, a declarat Vladimir Cebotari.

În cadrul programului de circa 150 de mii de euro vor fi elaborate instrumentele necesare profesioniștilor care lucrează cu minorii. Peste 50 de copii în conflict cu legea vor beneficia de asistență specializată, iar 20 de mediatori vor avea parte de formare specializată privind lucrul cu minorii în cadrul procedurilor penale.

„Proiectul va asigura un răspuns calificat în cazul fiecărui copil care intră în conflict cu legea, în cel puțin 5 raioane: municipiul Bălți, Ungheni, Orhei, Căușeni și Leova, prin intermediul unui mecanism solid de cooperare inter-sectorială, ce va fi instituționalizat în următorii 1,5 ani”, a declarat Nune Mangasaryan.

În prezent, circa 1 000 de cauze penale sunt inițiate anual împotriva minorilor, iar în jumătate dintre acestea instanța pronunță o sentință.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...