Declaraţii în acest sens au fost făcute astăzi la Chişinău de către preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, în cadrul unui briefing susţinut împreună cu preşedintele Nicolae Timofti.

„Am convenit asupra necesităţii de a implementa reforma sistemului financiar-bancar şi de a ne asigura că această criză bancară este soluţionată. Acest lucru este necesar pentru a restabili încrederea businessului şi a donatorilor, dar cel mai important pentru a restabili încrederea oamenilor de rând”, a declarat Donald Tusk.

Preşedintele Consiliului European a reiterat că Republica Moldova are încă „foarte multe lucruri de făcut”, astfel ca schimbarea reală să fie simţită de cetăţeni.

„Am discutat despre necesitatea de a reforma sectorul justiţiei de a lupta cu corupţia. Acestea sunt două domenii prioritare. Am văzut în ţara mea cât de greu este să implementezi reformele. RM se confruntă cu dificultăţi atât din motive locale, cât şi din motive legate de instabilitatea regională”, a adăugat oficialul european.

Donald Tusk a accentuat că Uniunea Europeană va continua să ajute Republica Moldova în procesul de implementare a reformelor.

„Am venit în Republica Moldova pentru a arăta că este un partener cheie asociat cu UE şi că puteţi conta pe susţinerea mea. Vrem să ajutăm RM în acest proces pentru a consolida încrederea pe intern. Vom continua să discutăm în continuare pe parcursul următoarei luni înainte de Summitul de la Riga. Liberalizarea regimului de vize a arătat deja beneficiile concrete ale relaţiilor dintre RM şi UE. Uniunea Europeană va rămâne un prieten puternic şi susţinător al Republicii Moldova”, a conchis Donald Tusk.

La rândul său, preşedintele Nicolae Timofti a dat asigurări că Republica Moldova va utiliza „oportunităţile uriaşe, politice şi economice” pe care le oferă Acordul de Asociere.

„Am căzut de acord că în continuare este important ca Republica Moldova să se consolideze ca stat de drept, să-şi fortifice instituţiile democratice, pentru ca beneficiile integrării europene să aparţină în totalitate cetăţenilor. În acest sens, este indispensabilă susţinerea, în continuare, a Uniunii Europene, pentru ca proiectele de infrastructură, de modernizare a instituţiilor publice, iniţiativele de stimulare a afacerilor mici şi mijlocii să se deruleze cu succes în ţara noastră”, a spus Timofti.

Varianta în limba engleză o puteţi accesa aici.