Săptămâna mondială a alăptării: 800 de mii de vieți de copii ar putea fi salvate anual, dacă aceștia ar fi alăptați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aproximativ 800 000 de vieți de copii sub 5 ani ar putea fi salvate in fiecare an, în cazul în care toți copiii de vârsta 0-23 luni vor fi alăptați optim. Datele au fost prezentate de Centrul Național de Sănătate publică în contextul marcării în perioada 1-7 august a Săptămânii Mondiale a Alăptării (SMA).

În Republica Moldova 6 la sută din copiii sub 5 ani suferă de retard statural (au înălțimea mică pentru vârsta lor), la 2 la sută dintre copii s-a constatat retard ponderal. În același timp, circa 5 procente din copiii cu vârsta sub 5 ani sunt supraponderali (au greutatea mare pentru înălțimea lor).

Alăptarea este cea mai bună modalitate de a oferi nou-născuţilor hrana necesară pentru creştere şi dezvoltare. OMS și UNICEF recomandă alăptarea exclusivă a copilului până la 6 luni (fără alte produse alimentare sau apă) şi continuarea alăptării cu introducerea treptată a alimentaţiei complimentare până la doi ani şi mai mult.

Laptele matern este alimentul ideal pentru nou-născuţi şi sugari. Acesta oferă copilului toate elementele nutritive necesare pentru o dezvoltare sănătoasă. Este sigur şi conţine anticorpi care protejează copiii de unele boli, cum ar fi diareea şi pneumonia, cele două cauze principale ale mortalităţii infantile la nivel mondial. Laptele matern este uşor disponibil şi accesibil, care asigură copiilor o nutriţie adecvată.

În afară de beneficiile imediate pentru copii, alăptarea contribuie la o viaţă sănătoasă pe tot parcursul acesteia. Adolescenţii şi adulţii care au fost alăptaţi sunt mai puţin susceptibili de a fi supraponderali sau obezi, de a avea diabet de tip 2 şi posedă performanţe mai bune la testele de inteligenţă.

Alăptarea aduce beneficii și mamelor, inclusiv: reduce riscul apariţiei cancerului de ovar şi de sân; previne depresia postnatală; ajută la refacerea uterului; este o formă naturală de contracepţie; ajută mama să revină la greutatea ideală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...