(STUDIU) Deputaţii şi judecătorii moldoveni prezintă informaţii eronate în declaraţiile de avere

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fiecare al 10-lea demnitar, deputat sau judecător, din Republica Moldova minte în declarațiile de venit, arată datele unui studiu realizat de Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT.

Autorii studiului spun că, la 14 ani de la adoptarea Legii privind declararea și controlul veniturilor și proprietăților persoanelor cu funcție de demnitate publică, funcționarii continuă să admită nereguli în declarațiile de avere.

Cele mai frecvente nereguli ţin de nedeclararea valorii bunurilor imobile şi mobile deţinute sau declararea unei valori mai mici decât cea reală a bunurilor.

Din declarațiile de avere a 245 de demnitari Asociația a constatat că în 82 de cazuri demnitarii au omis să indice în declaraţii valoarea terenurilor, apartamentelor/caselor sau a automobilelor aflate în posesie sau folosinţă. O altă neregulă depistată este nedeclararea de către demnitari a conturilor bancare — 55 de cazuri sau circa 30% din declaraţiile din 2014.

În 25 de cazuri sau 13%, ADEPT a constatat declararea de către demnitar a unui bun cu o valoarea mult mai mică decât cea reală, iar în 23 de cazuri sau 12%, demnitarii au admis neconcordanţe între declaraţia cu privire la venituri şi proprietate şi declaraţia de interese. Persoanele care au admis majoritatea neregulilor sunt deputaţi şi judecători.

În activitatea sa de monitorizare a integrităţii demnitarilor publici, ADEPT a observat şi activitatea Comisiei Naţionale de Integritate legată de publicarea şi gestionarea declaraţiilor.

Principalele nereguli constatate de ADEPT se referă la lipsa unui control eficient al CNI asupra serviciilor prestate de către compania responsabilă de scanarea declaraţiilor de venit şi interese, gestiunea incorectă a datelor cu caracter personal, întârzierile sistematice în publicarea versiunilor electronice ale declaraţiilor.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...