Atacatorul de la Nice, descris de vecini drept un individ liniștit

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Autorităţile franceze au percheziţionat domiciliul presupusului autor al atacului de joi seara de la Nisa, acesta fiind descris de vecinii săi drept un individ „solitar şi liniştit”, dar căruia îi plăceau dansul şi femeile şi frecventa cluburile de noapte.

Mohamed Lahouaiej-Bouhlel, în vârstă de 31 de ani, s-a născut în Tunisia, în oraşul Msaken (aproape de Sousa), pe care, conform unor surse tunisiene citate de agenţia Reuters, l-a vizitat ultima dată cu patru ani în urmă. El avea permis de şedere în Franţa, unde lucra ca distribuitor. Avea antecedente penale pentru infracţiuni de drept comun, dar nu se afla în evidenţele serviciilor secrete franceze şi tunisiene ca suspect de legături cu grupări teroriste. În luna noiembrie a fost implicat într-o altercaţie în urma unui accident de circulaţie, fiind atunci pus sub control judiciar.

Căsătorit şi tată a trei copii, Mohamed urma să divorţeze şi se pare că avea probleme cu familia sa rămasă în Tunisia. Unul dintre vecinii săi din imobilul cu patru etaje de la Nisa spune despre el că nu avea aparenţa unei persoane religioase şi îl vedea adesea îmbrăcat în pantaloni scurţi. O familie numeroasă din acelaşi imobil afirmă despre Mohamed că niciodată nu răspundea la salut, iar o femeie mărturiseşte că-l privea cu neîncredere pentru că părea foarte interesat de cele două fete ale ei.

Acum anchetatorii trebuie să afle mai ales dacă el a avut complici. Potrivit postului France 2, examinarea imaginilor de pe camerele de supraveghere amplasate pe Promenade des Anglais relevă că nimeni nu a urcat sau coborât din respectivul camion.

Atacatorul închiriase camionul de la o companie din Saint Laurent du Var, o localitate din apropiere de Nisa. După ce a pătruns cu vehiculul în mulţimea ce asista la spectacolul de artificii prilejuit de Ziua Naţională a Franţei, el a rulat în continuare câţiva kilometri de-a lungul arterei Promenade des Anglais, fiind în final ucis de poliţie cu focuri de armă.

Conform unui bilanţ al atentatului, dat publicităţii vineri de Ministerul de Interne francez, cel puţin 84 de persoane şi-au pierdut viaţa în acest atac şi alte câteva zeci au fost rănite, dintre care 18 se află în ‘stare de urgenţă absolută’. Cel puţin doi copii au murit şi circa 50 au fost spitalizaţi în urma acestui atentat calificat ca fiind terorist de autorităţile franceze.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...