Premierul Filip o acuză pe Maia Sandu de „cinism”, după ce a solicitat FMI să nu acorde bani Moldovei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Premierul Pavel Filip o acuză pe lidera Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, de cinism, după ce aceasta a adresat o scrisoare deschisă Fondului Monetar Internațional în care îndeamnă ca structura „să nu încheie niciun acord cu Guvernul Republicii Moldova până nu sunt asigurate responsabilizarea și transparența procesului”, „luând în considerație ultimele informații privind frauda din sistemul bancar”. Potrivit Maiei Sandu, „există indicii serioase că unele persoane de la putere sunt implicate în acest furt”.

„Adresez un apel reprezentanților clasei politice să dea dovadă de maximă responsabilitate în privința temelor care vizează interesul național, cum este și cea privind negocierile Guvernului cu Fondul Monetar Internațional. Am luat act cu suprindere de solicitarea publică făcută de liderul PAS, Maia Sandu, prin care cere FMI să nu semneze un nou program cu Republica Moldova. Consider gestul doamnei Maia Sandu ca fiind iresponsabil și cinic față de cetățenii Republicii Moldova, în situația în care chiar liderul PAS a insistat, anterior, că un acord cu FMI este vital. Apreciez că astfel de gesturi politicianiste nu fac decât să încerce să blocheze relansarea economică a țării, lucru care ar fi în detrimentul Repubicii Moldova și al cetățenilor ei. Lipsa unui acord cu FMI ar însemna și lipsa altor finanțări străine, iar acest lucru ar putea duce la un blocaj economic extrem de periculos, inclusiv la o criză socială profundă. Vă rog, renunțați la discursuri demagogice, nu mai puneți mai presus de interesul țării, interese politice cinice, care ar putea afecta cetățenii pe termen lung”, a reacționat Pavel Filip.

Maia Sandu susține că „dacă FMI acordă împrumut acelorași autorități, riscul major este că banii vor fi furați din nou. Acești bani nu vor ajuta oamenii care au cea mai mare nevoie de ei, ci vor ajunge iarăși în buzunarele demnitarilor corupți. Împrumutul va crește datoria țării, fără să contribuie la îmbunătățirea nivelului de viață al cetățenilor”, consideră Sandu.

Ea mai propune ca înainte să finalizeze acordul de împrumut, FMI trebuie să facă pași concreți pentru a se asigura că banii nu vor fi delapidați de politicienii corupți.

Cel de-al doilea lucru solicita de Sandu este responsabilizarea autorităților: „Noi nu credem că acești politicieni vor respecta legea și vor folosi banii FMI în mod corect. Solicit desemnarea unei terțe părți în calitate de administrator care să supravegheze distribuirea fiecărui ban împrumutat și să informeze adecvat publicul larg”.

În final, Maia Sanud a făcut un apel către partidele de opoziție și organizațiile societății civile să i se alăture în acest demers către FMI pentru a reuși responsabilizarea și transparentizarea guvernării.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...