Cum a obţinut Irlanda o creştere economică de peste 26%

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statisticienii au revizuit datele privind creşterea economiei Irlandei la sfârşitul anului trecut, iar rezultatul este mai mult decât mulţumitor pentru Dublin: plus 26,3%, mult peste prognoza anterioară de 7,8%.

Biroul Central de Statistică a fost nevoit să refacă datele privind PIB al ţării pe anul trecut, în urma unei avalanşe de relocări ale multinaţionalelor, care au fost atrase de taxele şi impozitele mici din Irlanda, remarcă Bloomberg.

La alt nivel

În primul trimestru al anului trecut, economia Irlandei a crescut cu doar 2,3%, fapt ce i-a făcut pe mulţi analişti consultaţi de agenţia americană să prognozeze o creştere economică de 7,3 procente pentru finalul de an.

Însă, valul de companii care au luat cu asalt economia insulară a ridicat nivelul acesteia într-un mod neaşteptat.

„Suntem o economie mică, iar orice creştere a numărului de active înregistrate generează un astfel de fenomen”, a admis Michael Connolly, reprezentantul Biroului Central de Statistică.

Metoda inversiunii taxelor, practicată de diverse firme din UE şi Statele Unite, a reuşit să umfle artificial dimensiunea economiei Irlandei, profiturile globale înregistrate de aceste companii fiind raportate la venitul naţional brut al ţării.

Din 2008 şi până în prezent, relocarea veniturilor corporaţiilor a crescut venitul naţional brut al Irlandei cu aproximativ 7 miliarde de euro, conform calculelor făcute de Ministerul de Finanţe.

Fluctuaţii derutante

Invazia de firme pare să se fi redus la începutul acestui an, când economia irlandeză a suferit o contracţie de 2,3% faţă de ultimele luni ale anului trecut, în ciuda prognozelor economiştilor care vorbeau de o creştere de 1,5 procente.

Însă, în cazul Irlandei, aceste date prezintă o volatilitate ridicată şi nu reflectă întocmai situaţia economică reală a ţării.

Irlanda ar putea înregistra o creştere economică mai mică decât cea prognozată, ca urmare a deciziei luate de vecinii britanici de a abandona statul de membru în Uniunea Europeană, în contextul în care Marea Britanie este cel mai important partener comercial al ţării.

Companii precum Grafton sau Abbey au menţionat că se întrevăd nori negri în orizontul apropiat, ca urmare a votului pro-Brexit dat în Marea Britanie.

„Economia irlandeză nu este imună la o recesiune în Marea Britanie. Brexit atrage riscuri de scădere economică, dar cifrele PIB-ului vor fi cumva protejate de sectorul multinaţionalelor, acestea nefiind afectate de descreşterea economică din Regatul Unit sau de schimbarea tratatelor comerciale”, crede David McNamara, economist la Davy, cea mai importantă firmă de valori mobiliare din Irlanda.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...