Linkuri accesibilitate

Leonid Kravciuk: „Rusia ne împiedică pe noi, și pe Moldova să ne vedem singuri de viață, să alegem unde mergem, ce stat construim”


Leonid Kravciuk la Chișinău
Leonid Kravciuk la Chișinău

Un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă cu fostul președinte al Ucrainei, după o scurtă vizită la Chișinău.

Președintele Nicolae Timofti i-a primit, marți, 12 iulie, pe foștii președinți ai Ucrainei Leonid Kravciuk și Viktor Iușcenko, și pe ex-președinții Republicii Moldova Mircea Snegur și Petru Lucinschi. Un comunicat de presă al Președinției de la Chișinău anunță că la întrevedere s-au discutat „subiecte ce țin de evoluțiile relațiilor moldo-ucrainene și de specificul situației regionale”. S-a vorbit și despre nevoia „sincronizării acțiunilor celor două state în contextul noilor amenințări la adresa securității naționale și regionale”. În context, s-a vorbit despre criza din estul Ucrainei și conflictul transnistrean, „care au elemente comune în manifestările lor”, precizează comunicatul. Foștii președinți ucraineni au vorbit și despre „costurile” pe care le achită Ucraina pentru „libertate și alegerea sa pro-occidentală”. „Am convenit cu foștii șefi de stat să găsim soluțiile necesare pentru ca țările noastre să se apropie mai mult și să colaboreze în direcția realizării parcursului european comun”, a declarat Președintele Timofti după întrevedere.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Europa Liberă, Valentina Ursu a discutat cu fostul președinte ucrainean, Leonid Kravciuk, despre „prețul libertății” pentru Ucraina și Moldova, și despre șansa reglementării conflictelor separatiste din regiunile de est ale celor două țări.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:09 0:00
Link direct

Europa Liberă: Domnule Kravciuk, care este costul integrării europene pentru Moldova și Ucraina?

Leonid Kravciuk: „În istorie tot ce e nou totdeauna trece prin încercări foarte grele. Și în probleme simple, elementare, ordinare, de familie, dacă trebuie să faci ceva nou, de fiecare dată, se iscă discuții, uneori se ajunge și la conflicte în familie. Iar aici ar însemna să schimbi totalmente viața…”

Europa Liberă: …mentalitatea…

Leonid Kravciuk: „…mentalitatea, viața, principiile de trai. Și ce e important: să îți schimbi viziunile, filosofia de viață. Se schimbă spiritualitatea omului, credința. Nu poate fi simplu, mai ales atunci când generații întregi au trăit în alt sistem.”

Europa Liberă: Dar acest cost pe calea integrării europene este impus și de Rusia?

Leonid Kravciuk: „Nu este doar impus, Rusia îl și ridică, permanent. Și astfel, ea ne împiedică și pe noi, și pe Moldova să ne vedem singuri de viață, să ne decidem politicile, să alegem unde mergem, ce stat construim, ce relații construim în stat și în afara acestuia.”

Europa Liberă: Dar Rusia ce își dorește acum? Ce e în mintea domnului Putin?

Leonid Kravciuk: „Să refacă imperiul țarist.”

Europa Liberă: Și acest lucru e posibil?

Leonid Kravciuk: „Este o iluzie. Sigur că, dacă el se va dezechilibra cu totul, ca să înceapă aceasta, va fi un proces distrugător și pentru Rusia, nu doar pentru noi. E vorba de jertfe. Însă acest lucru nu va reuși. Lumea s-a schimbat și oamenii sunt alții, principiile de viață s-au schimbat. Oamenii au început să înțeleagă mai multe, nu numai ce să întâmplă în lume, dar să înțeleagă cu sufletul aceasta, cum să trăiască. A apărut sentimentul de demnitate. Înainte acestea nu existau. Era multă robie în relații, supușenie…”

Europa Liberă: …se stătea în genunchi.

Leonid Kravciuk: „Robul, care a înțeles condiția sa, pe jumătate nu mai e rob. Noi, în sfârșit, am înțeles ce înseamnă să fim oameni liberi. Cum după aceasta, după două războaie mondiale, conflicte, arme nucleare…”

Europa Liberă: …holodomor…

Leonid Kravciuk: „…holodomor, represiuni, milioane de jertfe, după toate acestea, cum vom accepta cedări sau cum vom fi de acord să ne întoarcem în trecut pentru că aceasta vrea Rusia sau liderul Rusiei?! Nu e real.”

Europa Liberă: Soluționarea diferendului transnistrean este o prioritate pentru Kiev şi Chişinău?

Leonid Kravciuk: „Problema transnistreană a fost prima lovitură asupra integrităţii Republicii Moldova. Lovitura s-a aplicat și Ucrainei. Și Georgia a avut de suferit.”

Europa Liberă: Însă cum se poate rezolva problema transnistreană?

Leonid Kravciuk: „Federaţia Rusă trebuie să renunţe la intenţiile ei imperiale în privinţa Transnistriei. Ea trebuie să lase Transnistriei şi Republicii Moldova dreptul de a rezolva singure această problemă. Rusia pretinde că e un proces intern, cum e în Donbas, că, chipurile, nu e implicată Federaţia Rusă în Donbas, că e un conflict intern, că aşa e şi aici. Federaţia Rusă trebuie să se dezică de această politică. Eu am spus şi autorităţilor ucrainene, şi moldovene, că, astfel, timp de un an, un an şi jumătate toate problemele s-ar rezolva.”

Europa Liberă: Ce statut trebuie să aibă Transnistria?

Leonid Kravciuk: „Aici e clar că ar fi greu să se revină la situația de dinainte de conflict, pentru că deja există experienţa unei alte vieți. Însă avem experienţa internaţională de rezolvare a unor situaţii similare, este păstrată integritatea teritorială a statului, dar unei anumite regiuni a țării i se asigură mai multe drepturi, mai multă autonomie, nu poate însă obţine independenţa de stat.”

Europa Liberă: Dar federalizarea e un scenariu bun?

Leonid Kravciuk: „În principiu, dacă naţiunea e omogenă, federalizarea nu prezintă un pericol, la fel ca limba. De exemplu, elvețienii vorbesc în trei limbi, dar ei nu pun problema că limba ar defini esenţa politică a acelui grup de oameni care vorbesc altă limbă. La noi vorbitorii de limbă rusă se orientează, de obicei, spre Moscova. Aşa şi aici. Federalizarea nu prezintă un pericol când naţiunea e unitară. Atunci se poate rezolva. Dar atunci când e o ţară multietnică, federalizarea, în caz de acţiuni greşite ale centrului şi ale forţelor politice interne, poate duce la separatism. Noi, Ucraina, am spus că ne asumăm angajamentul să nu permitem scindarea teritorială a Republicii Moldova. Noi ne asumăm angajamentul ca Moldova să fie un stat integru și unitar.”

XS
SM
MD
LG