Membrii Asociaţiei obşteşti "Falun Dafa" şi "Falun Gong" consideră că magistraţii Iuliana Oprea, Ion Corolevschi, Galina Stratulat, Ion Druţă şi Dumitru Mardari au acţionat la comanda unor politicieni şi trebuie să-şi dea demisia.

Şeful secretariatului Curţii Supreme de Justiţie a declarat că judecătorii nu se expun pe marginea acestei decizii. Anterior, în cadrul unor proteste în faţa Curţii Supreme de Justiţie, membrii asociaţiilor subliniau că de beneficii din partea guvernului chinez ar dori să aibă parte inclusiv reprezentanţii PD, în frunte cu oligarhul Vladimir Plahotniuc, care au şi efectuat anul trecut o vizită la Beijing, unde s-au întâlnit cu membri ai Partidului Comunist Chinez. Plahotniuc nu a comentat acuzaţiile.

Amintim că asociaţiile "Falun Dafa" şi "Falun Gong" au fost acţionate în judecată de către organizaţia de veterani „Echitate”, condusă de legislatorul socialist Elena Hrenova. În opinia ei, emblema acestor asociaţii ar semăna cu svastica nazistă. Astfel, Judecătoria Buiucani a decis interzicerea simbolului şi dizolvarea asociaţiilor, asta deşi există o hotărâre irevocabilă a aceleiaşi instanţe din anul 2010, în care se constată că emblema nu este una extremistă.

Precizăm că, "Falun Dafa" şi "Falun Gong" reprezintă un sistem de credinţe şi practici fondat în China în 1992, care este dur criticat de Guvernul chinez. În Europa, asociaţiile de acest gen activează nestingherit.