ONU: Este un moment crucial pentru găsirea unei soluții la criza din Siria

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Mediatorul ONU în Siria, Staffan de Mistura, a declarat luni că momentul actual este „crucial” pentru a găsi o soluție care să combine lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI) cu tranziția politică în această țară, relatează AFP.

„Este un moment crucial. De acum și până în luna septembrie mai avem încă o fereastră deschisă pentru a găsi o formulă care să combine lupta împotriva Daesh (acronimul arab al SI — n.r.) și a Al-Nosra (Frontul Al-Nosra, ramura siriană a Al-Qaida — n.r.) cu tranziția politică”, a afirmat Staffan de Mistura la Roma.

Trimisul special al ONU a mai spus, după o întrevedere cu șeful diplomației italiene Paolo Gentiloni, că „o posibilă înțelegere între Rusia și SUA este cheia” găsirii unei soluții.

Cele două țări „au demonstrat că sunt capabile să se pună de acord, iar celelalte urmează”, a adăugat el.

Staffan de Mistura a confirmat de asemenea „intenția fermă” a secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, și a sa personală „de a relansa negocierile privind Siria cât mai repede posibil”.

În urmă cu mai puțin de două săptămâni, diplomatul suedez a declarat, la sediul ONU, că speră în continuare să poată convoca o nouă sesiune de negocieri de pace în iulie.

„Luăm în considerare luna iulie, însă nu cu orice preț și nu fără garanții”, a afirmat el atunci, după o întâlnire cu ușile închise cu membrii Consiliului de Securitate al ONU.

El a explicat că vrea să se asigure că „atunci când convocăm negocieri, va exista posibilitatea să se avanseze spre o tranziție politică până în august”.

Acesta este unul dintre punctele sensibile în negocierile între puterea siriană și opoziția armată, care au poziții diferite asupra rolului pe care ar trebui să-l joace președintele Bashar al-Assad în procesul de tranziție.

Două sesiuni de discuții de pace indirecte intersiriene au avut loc de la începutul anului la Geneva, fără progrese. Conform foii de parcurs fixate de ONU, discuțiile ar trebui să ducă la crearea unui organ de tranziție până la 1 august, la redactarea unei noi Constituții și la organizarea de alegeri la mijlocul lui 2017.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...