Va fi organizat primul maraton internaţional la Chişinău, astfel, capitala Moldovei intră în rând cu marile capitale europene, organizând una dintre cele mai populare curse de alergare. 

Competiţia de mâine de pe străzile Chişinăului va fi segmentată în patru curse: maratonul (42 km), semimaratonul (21 km), cursa de 10 km şi 3 km.

Startul va fi dat la ora 11:00. La ora 10:30 trebuie să vă aliniaţi la start, nu uitaţi să aveţi numărul ataşat pe tricou.

tshirt-image-corrected
 
Vă prezint câteva idei care vă vor ajuta să vă simţiţi mai bine înainte, în timpul şi după ce terminaţi maratonul. Vă spun unele lucruri din propria experienţă, după ce am participat la Maratonul de la Valencia (Spania), dar şi din experienţele unor maratonişti de renume: 

  • Tăiaţi-vă unghiile de la picioare şi daţi-vă cu  vaselină pe degete, călcâie şi în orice altă parte a corpului unde pielea se poate atinge de haine, încălţăminte ori tot de piele. Aşa  veţi evita băşicile.
  • Puneţi-vă plasturi peste sfârcuri, e serios. Atunci când tricoul sau maieul pe care îl purtaţi se umezeşte de la transpiraţie, sfârcurile se freacă de materialul textil, lucru care poate duce chiar la sângerări ale sfârcurilor.
  • Consumaţi apă sau băuturi energizante la fiecare stop de pe traseu, nu atunci când simţiţi setea, înainte, pentru a avea depozit. Acest lucru vă va ajuta să evitaţi deshidratarea.
  • Nu încercaţi să experimentaţi în timpul cursei o nouă pereche de încălţăminte sau de îmbrăcăminte. Purtaţi doar haine în care vă simţiţi cât mai confortabil.
  • Nu mâncaţi prea mult în timpul cursei la stopuri, deoarece acest lucru te va face să alergi mai încet şi îţi va crea probleme la stomac.
  • Nu lăsaţi adrenalina să vă împingă să alergaţi prea repede. Dacă începi prea repede, atunci şansele să treci linia de sosire scad foarte mult. Nu uita, dacă eşti amator, bucură-te de fiecare metru al traseului, asta e sărbătoare.
  • Nu uitaţi, important e să participaţi şi să ajungeţi la final pe distanţa ce aţi ales-o, astfel vei fi învingător la maraton.
  • Succes!

Mihai Burciu