„Desecretizarea raportului Kroll ar putea fi primul pas în direcţia demafiotizării ţării, care a devenit cea mai stringentă problemă a acestui stat şi a acestui popor. Într-o ţară normală, două treimi din acest raport putea fi divulgat liber fără nici un fel de pericol, cu excepţia unor elemente care pot fi sensibile, dar nu în ţară captivă unde la putere se află oamenii care se gândesc numai la siguranţa personală şi numai la aceea cum mai departe să-şi umple buzunarele”, a precizat fostul judecător la CEDO, Stanislav Pavlovschi.
 
„Acest raport Kroll este foarte important şi nu cred că în lipsa lui mai avem şanse să aflăm adevărul. Europenii nu mai sunt gata să tolereze această situaţie din Republica Moldova. Europenii au ajuns la aceeaşi concluzie la care au ajuns cetăţenii noştri, care s-au simţit sărăciţi brusc. Şi asta este consecinţa directă a situaţiei care a avut loc în toamnă – devalorizarea leului”, a precizat în context expertul economic, Victor Ciobanu.

„Va fi finalitate atunci când vom cunoaşte raportul Kroll? Nu, va fi finalitate atunci când vor fi dosarele penale şi bandiţii vor fi la puşcărie, iar banii furaţi vor fi restituiţi”, a notat Andrei Năstase.

Unica şansă pentru ca miliardele delapidate să fie recuperate este ca cetăţenii să se solidarizeze şi să iasă la proteste, mai spun invitaţii emisiunii.
 
„Populaţia acestei ţări trebuie să iasă în stradă să facă proteste şi să-şi ceară banii înapoi, să-şi ceară ţara. În Republica Moldova, mii de oameni nu sunt suficienţi, noi trebuie să venim cu zecile de mii, cu sutele de mii şi numai atunci vom scăpa de această guvernare şi de acest regim criminal”, a adăugat Andrei Năstase.
 
„Mai devreme sau mai târziu poporul nostru o să se scoale din genunchi. Sărăcia la care am ajuns noi asta e numai începutul. Corupţia la noi a căpătat aşa dimensiuni de mari, deja este ameninţată existenţa statului. Şi fiecare om, pe propria piele, simte efectul negativ al acestui fenomen. Din partea guvernanţilor, impactul este zero, toţi ştiu, dar nimic nu se face”, a comunicat Stanislav Pavlovschi.
 
Şi ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a solicitat anterior publicarea investigaţiei companiei Kroll, care a anchetat jaful din sectorul bancar. Mai mult, Sandu a acuzat instituţiile de drept de faptul că nu au împiedicat furtul de miliarde din Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank.
 
Precizăm că acum patru zile, Banca Naţională a prezentat, în secret, Guvernului concluziile investigaţiei realizate de compania americană Kroll. Din puţinele detalii oferite presei, constatăm că cele trei instituţii au fost ţinta „unui grup de persoane”, care a încercat să preia controlul asupra lor încă din perioada în care statul deţinea pachetul majoritar de acţiuni la BEM.
 
Iar pentru a-şi ascunde acţiunile ilegale, autorii atacului au mărit volumul de credite neperformante acordate de cele trei instituţii. Potrivit guvernatorului BNM, cifra prejudiciului se ridică la peste 13 miliarde de lei.