Linkuri accesibilitate

Agenda celei de-a doua și ultime zi a summitului Nato de la Varșovia


Material de luptă NATO din dotarea forțelor poloneze expus cu ocazia summitului la VArșovia
Material de luptă NATO din dotarea forțelor poloneze expus cu ocazia summitului la VArșovia

Anatol Şalaru participă la o întrunire din formatul platformei de interoperabilitate a NATO cu statele partenere.

O reuniune a Consiliului Nord-Atlantic pe tema Afganistanului care începe în aceste minute şi o întrunire după prânz în formatul comitetului NATO-Ucraina sunt punctele principale de pe agenda celei de-a două zile a summitului.

Preşedintelel Ucrainei, Petro Porosenko, care a participat ieri cu un discurs la forumul experţilor, a spus că Ucraina are cea mai proaspătă experienţă a luptei pe teren cu armata rusă şi că această experienţă ar putea fi de folos NATO şi apărării colective.

Ministrul moldovean al apărării, Anatol Şalaru, care va participa astăzi la o întrunire din formatul platformei de interoperabilitate a NATO cu statele partenere, va vorbi despre nevoia retragerii pacificatorilor ruşi din regiunea transnistreană, interesul Chişinăului de a-şi spori cooperarea cu N ATO şi va propune organizarea unor ample antrenamente NATO pentru armata moldovenească în anii 2017-2018.

Decizia finală a summitului va fi formulată într-o declaraţie care va fi publicată în această seară şi care urmează să conţină şi o serie de formulări politice faţă de Rusia.

Ieri, secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, a anunţat deja că patru batalioane Nato şi o brigadă înfiinţată în baza unei din România vor fi amplasate prin rotaţie incepând cu 2017 în statele de la graniţa NATO cu Rusia, Împreună cu exerciţiile militare din zonă, asta reprezintă răspunsul NATO la agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei. Liderii NATO au discutat şi despre scutul antirachetă, la două luni după inaugurarea primului complex al acestui scut în România. Cancelara Germaniei, Angela Merkel, a vorbit ieri despre climatul de neîncredere dintre Rusia şi NATO, în timp ce liderul francez François Hollande a produs mirare după ce a declarat că Rusia nu este nici „un adversar“ şi nici nu reprezintă o „ameninţare“. Liderii europeni au dat asigurări că toate mpsurile de descurajare luiate la reuniune nu sunt o demponstraţie de forţă anti-rusă şi au insistat pentru relansarea dialogului politic NATO-Rusia.

XS
SM
MD
LG