Igor Dodon a comentat cu mare satisfacţie rezultatul votului. Dodon conduce partidul prorus socialist (PSRM), care a obţinut majoritatea voturilor la scrutinul din 30 noiembrie, dar nu putea forma un guvern din lipsă de parteneri de coaliţie. Dodon solicita alegeri anticipate imediate, care pot avea loc conform Constituţiei daca în decurs de trei luni nu se reuşeşte să fie format guvernul sau dacă la votul de încredere eşuează trei prim-miniştri desemnaţi în decurs de 45 de zile. 

Este foarte improbabil ca socialiştii să obţină dizolvarea anticipată a Parlamentului. Dar politic însă argumentul lui Dodon convinge că Leancă a fost sacrificat intereselor oligarhilor (mogulilor) – sunt vizaţi preşedintele PLDM, Vlad Filat, şi vice-preşedintele democraţilor, Vlad Plahotniuc, care se numără printre cei mai bogaţi şi fără scrupule afacerişti ai ţării. Pe oligarhi îi uneşte cu comuniştii interesul de a promova un prim-ministru, care nu prezintă un pericol serios pentru afacerile corupte şi care se reduce la o reformă cosmetică pentru a linişti UE.

Preşedintele partidului liberal Mihai Ghimpu solicită negocieri noi cu scopul de a reinstala alianţa celor trei partide proeuropene. Numai în acest caz liberalii ar vota pentru Leancă. Dacă însă Leancă ar fi ales în a doua rundă cu voturile comuniştilor, atunci oricum nu vor fi reforme „şi am putea pe loc alipi la Uniunea Euroasiatica“. Comuniştii insistă la o revizuire a Acordului de Asociere al RM cu UE.

Leancă a spus după vot, că nu se va putea explica alegătorilor de ce celor trei partide proeuropene nu le-a reuşit să formeze împreună un guvern. Aceasta trebuie de încercat insistent acum, fiindcă un guvern dependent de comunişti nu va fi funcţional. Ceea ce s-a întâmplat este o ruşine pentru politicienii ţării. Regiunea între timp este „cutremurată de recesiune şi război. Prietenii noştri, ucrainenii, mor. Este foarte greu de prognozat cum se vor derula evenimentele.“ Preşedintele Nicolae Timofti a condus primele consultări cu partide referitor la o nouă încercare de formare a guvernului.

Sursa: faz.net