Oficial român: Situaţia politică din Republica Moldova ar putea influenţa securitatea din regiune

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Exerciţiile militare ale Rusiei se desfăşoară fără un minimum de trasparenţă, iar militarizarea peninsulei Crimeea ridică mari semne de întrebare cu privire la securitatea din zona Mării Negre. Şi situaţia politică din Republica Moldova ar putea influenţa securitatea din zona noastră, scupe consilierul prezidenţial român Ion Oprişor, principalul sfătuitor al preşedintelui în domeniul securităţii naţionale ca a acordat în exclusivitate un interviu pentru Digi24.

„Nu putem să nu amintim şi de criza politică din Republica Moldova, pentru că protestele care au avut loc la începutului anului 2016 la Chişinău au creat premisele pentru afectarea stabilităţii de securitate şi valorificarea situaţiei de către blocul politic pro-rus. În ceea ce priveşte Republica Moldova, putem spune că riscurile de securitate asociate acestor proteste s-au redus în plan politic, însă tinde să se consolideze poziţia formaţiunilor pro-ruse”, a mai spus consilierul prezidențial.

Influenţa Rusiei se simte şi atunci când în Marea Neagră au loc exerciţii navele la care participă aliaţi din NATO, spune Ion Oprişor.

„Când se desfăşoară astfel de exerciţii în zona Mării Negre, ele sunt urmărite cu mare atenţie de către aliaţi şi se caută în aşa fel încât să nu se ajungă la genul de incidente ca cel dintre Turcia şi Federaţia Rusă”, potrivit oficialului.

Şefii de stat şi de guvern vor decide la Summitul de vineri de la Varşovia continuarea misiunii din Afganistan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...